Bicikli i kacige za edukaciju djece o sigurnom sudjelovanju u prometu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2019/Podjela_bicikala_za_OS/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Intencija je da sve osnovne škole na području karlovačke županije dobiju bicikle kako bi učenici imali priliku da se educiraju za sigurno sudjelovanje u prometu.

U Policijskoj upravi karlovačkoj su danas za četiri osnovne škole dodijeljena četiri bicikla i po dvije kacige te je na ovu temu održana konferencija za medije. Radi se o osnovnim školama Dubovac, Banija, Slunj i Prvoj OŠ Ogulin.

 S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, projekta Prometna preventiva u osnovnoj školi te aktivnog sudjelovanja osnovnih škola karlovačke županije na tradicionalnom natjecanju u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom Sigurno u prometu Policijska uprava karlovačka iz dobivenih financijskih sredstava dio je namijenila za kupnju bicikala i zaštitnih kaciga.
 
Policijska uprava karlovačka s provođenjem ovog projekta prvi puta je krenula 2016. godine, a intencija je da sve osnovne škole na području karlovačke županije dobiju bicikle kako bi učenici imali priliku da se educiraju za sigurno sudjelovanje u prometu.
 
Na konferenciji za medije uz načelnika Policijske uprave karlovačke Darka Bratića sudjelovao je voditelj Službe policije Policijske uprave karlovačke i voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić, ravnateljica OŠ Dubovac Iremelina Sablić, ravnateljica OŠ Banija Antonija Mastelić Milanović, ravnatelj OŠ Slunj Tome Cvitković i ravnatelj Prve OŠ Ogulin Zvonko Ranogajec.

Prilikom svog izlaganja načelnik Darko Bratić istaknuo je kako je ova aktivnost mali segment provedbe Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu te da su ovi bicikli naša želja da razinu prometne kulture i opće tehničke kulture za sudjelovanje u prometu, prvenstveno djece, podignemo na jednu višu razinu. Očekujemo da time bude i smanjena mogućnost da djeca stradaju u prometu – rekao je načelnik Bratić.

Podatke o stradalim biciklistima na prometnicama karlovačke županije u prošloj godini iznio je voditelj Službe policije Jure Pavlinić i istaknuo kako u 2018. godini nažalost imamo povećanje broja prometnih nesreća s biciklistima. Takvih prometnih nesreća bilo je 46 (što je povećanje od 31%  u odnosu na 2017 godinu, kad ih je bilo 35). U 2018. godini smrtno su stradala dva biciklista, a u 2017. godini jedan, 36 osoba je  ozlijeđeno, a u 2017. godini 30. Ujedno, u prošloj godini policija je sankcionirala 186 biciklista koji se nisu pridržavali prometnih pravila, a njih 12 vozilo je bicikl pod utjecajem alkohola.
U prva tri mjeseca 2019. godine četiri biciklista sudjelovala su u prometnim nesrećama te su tom prilikom dvije osobe lako ozlijeđene. Također, voditelj Pavlinić podsjetio je i na zakonske obaveze koje se odnose na sudjelovanje biciklista u prometu.
 
Ravnatelji škola zahvalili su na darovanim biciklima i kacigama te su se svi zajedno složili da će bicikli biti sigurno dobro iskorišteni za obuku djece, a nadaju se i da će obuka na novim biciklima doprinijeti još boljim rezultatima učenika prilikom sudjelovanja na daljnjim natjecanjima.
 
Podsjećamo na nekoliko savjeta koji se odnose na bicikliste:
 
  • Dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16 godina ili ukoliko je nakon navršenih 9 godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu.
  • Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja. 
  • Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno. 
  • Nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste voziti bicikl. 
  • U grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama. 
  • Prilikom skretanja potrebno je pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti se kako se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja. 
  • Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.   
  • Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dole signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti. 
  • Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikala najčešći uzročnik padova s bicikla. 


Stranica