Bicikli i kacige za edukaciju djece o sigurnom sudjelovanju u prometu

  • Slika /PU_KA/PU_info/2020/Bicikli_i_kacige_za_edukaciju_djece_o_sigurnom_sudjelovanju_u_prometu/8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu nadolazećeg Dana policije Policijska uprava karlovačka za dvije osnovne škole osigurala je dva bicikla i kacige radi edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u prometu

Foto: PU karlovačka

Danas 25. rujna u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirana dodjela bicikala i kaciga osnovnim školama Barilović i „Antun Klasinc“ Lasinja.

Nastavak je ovo aktivnosti koju Policijska uprava karlovačka provodi od 2016. godine s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u prometu, a ove godine organizirana je u povodu nadolazećeg Dana policije. Intencija je da sve osnovne škole na području karlovačke županije dobiju bicikle kako bi učenici imali priliku da se educiraju za sigurno sudjelovanje u prometu. Ove godine Policijska uprava karlovačka osigurala je dva bicikla i po dvije kacige za spomenute osnovne škole te su danas predstavnici policije bicikle uručili ravnateljima škola.
 
Kupnja bicikala financirana je sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a u sklopu projekta Prometna preventiva u osnovnoj školi.
 
Na konferenciji za medije uz voditelja Službe policije Policijske uprave karlovačke Juru Pavlinića izlagali su ravnatelj Osnovne škole „Antun Klasinc“ Lasinja Mario Crnolatec i predstavnica Osnovne škole Barilović Dejana Kirinčić te pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac.
 
Prilikom svog izlaganja voditelj Pavlinić istaknuo je da policija ove aktivnosti provodi uz potporu Ravnateljstva policije, potpomognuti sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a ovakvim preventivnim aktivnostima želimo obuhvatiti što više djece. Od 2016. godine kada provodimo ovu preventivnu aktivnost osnovnim školama s područja karlovačke županije dodijeljeno je 20 bicikala i 38 kaciga, a namjera je da što više djece prođe edukaciju za sigurno sudjelovanje u prometu, da se što bolje snalaze u prometu kako bi bilo što manje stradale djece u prometu. Nadam se da će bicikli biti dobro iskorišteni i da će koristiti u daljnjoj edukaciji djece – naveo je voditelj Pavlinić. Također, naveo je kako je u prometnim nesreća prošle godine sudjelovalo 20 biciklista, a ove godine 17. U sedam prometnih nesreća sudjelovala su djeca biciklisti. Troje ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a dvoje je djece lakše ozlijeđeno.
 
U svom izlaganju ravnatelj Osnovne škole „Antun Klasinc“ Lasinja Mario Crnolatec naveo je kako je bicikl dobrodošao, jer škola nema sredstava za nabavku ovakvih pomagala u nastavi, a da škola sudjeluje u projektu Sigurno u prometu. Istaknuo je kako njihova djeca u školu dolaze biciklom i to dosta prometnom županijskom cestom te ih je dobro educirati radi njihove sigurnosti.
Dejana Kirinčić iz Osnovne škole Barilović istaknula je kako vjeruje da bicikl ide u prave ruke jer škola već godinama sudjeluje u projektu Sigurno u prometu i već nekih 15-ak godina organiziraju biciklijadu u kojoj sudjeluju svi učenici, učitelji i veliki broj roditelja tih učenika. Škola su koja promiče projekte koji su vezani za  razvijanje zdravih stilova života te pozdravljaju provođenje ove aktivnosti.
 
U izjavi za medije pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac istaknula je važnost provođenja ovakvih aktivnosti koje zajednički provode Županija i policija, posebice na današnji dan kada se obilježava Europski tjedan sporta koji se ujedno obilježava i u Karlovcu. Ove aktivnosti ne samo da su važne zbog promicanja prometne kulture, nego i zbog preventivnog programa zdravlja naše djece, naših učenika, posebice u ovim kriznim vremenima usred pandemije koronavirusa. Pročelnica je istaknula i pohvalila izuzetnu suradnju s Policijskom upravom karlovačkom te navela da su u aktivnost uključene škole s područja županije, a ovo je samo jedan od zajedničkih preventivnih aktivnosti i najavila da će policija u narednom periodu za prve razrede digitalnim putem održati predavanja o sigurnosti u prometu te im omogućiti uvid u video sadržaje na tu temu.
 
Ovo je još jedan oblik suradnje policije i odgojno obrazovnih ustanova, a s ciljem podizanja razine sigurnosti sigurnog sudjelovanja djece u prometu i smanjenja njihovog stradavanja.
 
 

Stranica