Sigurna turistička sezona

Slika PU_KA/PU_info/2011/Sigurna_turisticka_sezona/Logo.jpg

Foto: MUP

Projekt hrvatske policije jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje svojim članicama, značajnim turističkim odredištima

 

 

  

Kronologija branda hrvatske policije

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već šestu godinu za redom u ljetnim mjesecima provodi svoj originalni projekt „Sigurna turistička sezona“, čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više zemalja i institucija, koji svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem.

Kronološki gledano, od 1994. godine u Hrvatskoj se kontinuirano radi podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone provodi akcija TOURS, kroz prevenciju kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu i na graničnim prijelazima, a kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj. Prije šest godina, 2006., rođena je ideja za proširenjem ove akcije dodavanjem novih sadržaja, i to po uzoru na dugogodišnju praksu u zemljama EU. Stoga je pokrenut pilot projekt – Međunarodna policijska suradnja „Policija u odori“, danas nam poznat kao „Sigurna turistička sezona“.

Tako je krajem lipnja te godine MUP RH bio domaćin susreta ravnatelja policija 12 europskih zemalja čiji su građani najčešći i najbrojniji turisti na našem Jadranu. Osim predstavljanja Plana mjera i aktivnosti u sklopu tradicionalne akcije TOURS, razmjene iskustava, konkretiziranja policijske suradnje kako bi se turistima iz europskih zemalja omogućio što ugodniji boravak u našoj zemlji, po prvi je puta potpisan tzv. Memorandum o razumijevanju u suradnji, a to pravo prvokupa s hrvatskom je podijelila mađarska policija. Podaci su pokazivali da u zadarskom području ljetuje najviše Mađara, pa je odlučeno da temeljem Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i mađarske policije tijekom turističke sezone od 19. srpnja do 16. kolovoza u PU zadarskoj borave četiri mađarska policajca, čija je uloga bila uspostava što bolje i kvalitetnije komunikacije s mađarskim turistima. Mađarski turisti su sa svojim policajcima mogli kontaktirati uobičajenim pozivom policiji ili posredstvom mađarskog veleposlanstva u RH, a pilot-projekt je zamišljen tako da strani policajci odlaze u ophodnje s hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije kako bi ih njihovi sugrađani lakše prepoznali, ali ne nose oružje niti imaju policijske ovlasti, odnosno ne sudjeluju u intervencijama. Jedan od povoda za ovakvu vrstu suradnje bila su i pozitivna iskustva tijekom boravka hrvatskih policajaca na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj iste godine, gdje se pokazalo da takva vrsta angažmana policijskih službenika u policijskim odorama svoje države djeluje izuzetno pozitivno, a prvenstveno preventivno.

Mada se kaže da se prvi mačići u vodu bacaju, ovakav novi oblik suradnje odmah je naišao na plodno tlo, i to podjednako kod struke, građana i turista. Možda je tome pridonijela i činjenica što je odmah prepoznato da su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a da je to ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.

Širenje suradnje

Mađarski su policajci bili odlično prihvaćeni na našoj obali, a kazali su kako ovakav oblik suradnje ima pozitivan odjek i u njihovoj zemlji. Uz to, interes za suradnju već 2006. godine pokazale su i policije Austrije, Italije, Njemačke i Češke, no iduće 2007. godine temeljem potpisanih memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone, na hrvatskoj su obali boravili francuski, austrijski i mađarski policajci. Ukupno 14 stranih policijskih službenika rasporedilo se po PU zadarskoj, dubrovačko-neretvanskoj i primorsko-goranskoj. Strani kolege raspoređivali su se po onim turističkim mjestima gdje se u određenom trenutku, prema evidencijama turističkih zajednica, pokazalo da boravi najviše turista koji dolaze iz istih zemalja kao i policijski službenici. Te su godine uvedeni i noviteti, odnosno strani su policajci počeli sudjelovati i u patrolama hrvatske prometne policije i u patrolama Mobilnih jedinica prometne policije za prevenciju kriminala.

Idućeg se ljeta suradnja i dalje širila, pa su potpisani memorandumi o razumijevanju u suradnji tijekom turističke sezone s mađarskom, austrijskom češkom, francuskom i slovačkom policijom, te je te godine na Jadranu pomoć hrvatskim kolegama pružalo 40 stranih policijskih službenika, raspoređenih po policijskim upravama zadarskoj, ličko-senjskoj, dubrovačko-neretvanskoj, primorsko-goranskoj i splitsko-dalmatinskoj.

Te, 2008. godine pokazalo se da ovakav oblik razmjene policijskih službenika radi provedbe određenih policijskih zadaća postaje sve češća praksa, pa su i hrvatski policajci ušli u program razmjene pomažući prilikom Europskog nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, a kasnije su pružali pomoć i Mađarima kod „Formule 1“ i Nijemcima na Oktoberfestu iduće godine.

Novi uzlet

Pred ljetnu sezonu 2009. projekt je doživio novi uzlet, jer je njegovu vrijednost prepoznalo i Generalno tajništvo Interpola, što je pokazano aktivnim uključivanjem u vidu pružanja logističke podrške zajedničkim ophodnjama, povezujući ih s Interpolovim bazama podataka. Osim tog noviteta, i uz već tradicionalnu suradnju s navedenim europskim zemljama, u projekt se uključila i SR Njemačka. Tako je te godine potpisano sedam memoranduma, koji inače predstavljaju pravnu osnovu za dolazak i boravak stranih policijskih službenika u Hrvatskoj tijekom turističke sezone, i na našoj je obali boravio 51 strani policajac.

Prethodne, 2010. godine potpisano je osam sporazuma, temeljem kojih je na Jadranu boravilo 60 policajaca iz Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke i predstavnici Interpola, a te su godine policajci boravili i u PU istarskoj i šibensko-kninskoj, dok je predstavnicima Interpola sjedište bilo u PU dubrovačko-neretvanskoj.

I Ministarstvo turizma prepoznalo važnost projekta

Kao i prethodnih šest, i u svibnju ove godine kao najava ovogodišnjoj provedbi projekta Sigurna turistička sezona, organizirana je Konferencija šefova policija država koje sudjeluju u projektu. Na Konferenciji su, već tradicionalno, potpisivani Memorandumi sa zemljama sudionicama, a uz postojeće ove su se godine projektu priključile Slovenija i Srbija. U policijskim upravama diljem naše obale boravit će 46 stranih policajaca, a kao i dosad , svoje će zadaće obavljati u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, auto-ophodnjama prilikom nadzora prometa na brzim cestama i autocestama te graničnim prijelazima.

Na Konferenciji je najavljeno i potpisivanje sporazuma MUP-a i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta Sigurne turističke sezone, koje je upriličeno 10. lipnja u Valbandonu. Ministarstvo turizma s 200 tisuća kuna sufinancirat će ovaj projekt, a s jednakim financijskim udjelom po sezoni u projektu sudjeluje od 2009. godine.

Ovogodišnji tijek projekta možete pratiti i na Facebooku, pa vas pozivamo da postanete fan stranice i osim svježih informacija, pogledate i video snimke, foto albume i vijesti od prethodnih godina.

Naposljetku, možda riječi glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića izrečene na otvorenju ovogodišnje Konferencije najbolje dočaravaju današnji značaj ovog projekta:

„Rado ću ovdje istaknuti da je već sada projekt „Sigurna turistička sezona“ zapravo zadobio i odlike pravog hrvatskog branda, a udio je vas, iz prijateljskih zemalja, u tome znatan i nezaobilazan. Svjesni važnosti turizma kao gospodarske grane u RH, za MUP je od izuzetnog značaja bilo pravovremeno poduzimanje cijelog spleta aktivnosti koje su osigurale najviši stupanj sigurnosti osoba koje borave u našoj zemlji, jer je potpuno razumljivo da turisti ne biraju isključivo atraktivne, senzacionalne i trendovske, nego u prvom redu sigurne destinacije…“.

www.mup.gov.hr



Stranica