Rezultati provedene ankete PU karlovačke

Slika PU_KA/mup_slike/palica01.jpg

Foto: ilustracija

Policijska uprava karlovačka provela je anketu, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja svjetala na vozilima i uporabe mobitela u vožnji, na području Karlovačke županije u različitim vremenskim intervalima i mjestima.
Analizirajući podatke, evidentno je kako na uzorku od 928 sudionika 71,1 posto koristi sigurnosni pojas, dok prema cilju Nacionalnog programa stupanj uporabe sigurnosnog pojasa treba iznositi 98 posto. Trećina poginulih sudionika u prometnim nesrećama koje su se dogodile na području PU karlovačke, a vezane za kategoriju putnika u automobilima u većem broju nisu koristili sigurnosni pojas.
Nekorištenje sigurnosnog pojasa najizraženije je na području grada Karlovca i grada Ogulina, tako na uzorku od 200 vozila na području grada Karlovca 59 posto ne koristi sigurnosni pojas, a na području grada Ogulina na uzorku od 128 vozila 43,7 posto sudionika ne koristi isti.
Nadalje, na području PU karlovačke 94 posto vozača koristi svjetla na vozilima, a nepropisno korištenje mobitela na uzorku od 928 vozača je 14,8 posto. Prekršaj nekorištenja svjetala na vozilima najizraženije je na području grada Karlovca (12,5 posto), i na području grada Ogulina (9,3 posto).
Slijedom navedenog, a temeljem dopunske djelatnosti koje su zacrtane Nacionalnim programom za sigurnost cestovnog prometa, na području PU karlovačke provodit će se pojačani nadzor po prekršajima nekorištenja sigurnosnog pojasa, uporabe svjetala na vozilima i nepropisnog korištenja mobitela. Nastavit će se rad na promicanju uporabe sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika u vozilima u svrhu postizanja stopostotnog korištenja istoga tijekom vožnje, a u cilju sigurnosti i zaštite istih. S tim ciljem Policijska uprava karlovačka provodit će preventivne i represivne aktivnosti sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji za navedene prekršaje predviđa slijedeće sankcije:

  • nevezanje sigurnosnog pojasa - novčana kazna je 500 kuna
  • nekorištenje svjetala (i po danu) - novčana kazna je 300 kuna
  • korištenje mobitela u vožnji (bez handsfree seta) - novčana kazna je 500 kuna

Ovom prilikom apeliramo na pravilno korištenje sigurnosnog pojasa, radi vlastite sigurnosti. Vrlo je čest slučaj da prilikom slijetanja vozila s kolnika, osobito kod većih brzina, oni koji nisu bili vezani ispadaju iz vozila i teško stradavaju, a oni koji su koristili pojas u većim slučajevima ostaju neozlijeđeni. Isto tako, treba napomenuti da su nevezane osobe u vozilu u incidentnim situacijama potencijalna opasnost kako za sebe tako i za one koji su vezani. Sigurnosni pojas u tri točke učvršćivanja do danas je spasio mnoge živote u najtežim prometnim nesrećama, a ovakav način učvršćivanja uključuje prednja i zadnja sjedišta.
 
Pravilno korištenje sigurnosnog pojasa:
  • trbušni dio pojasa treba staviti preko bokova - što niže - ne preko trbuha
  • uvjerite se da rameni dio pojasa leži preko ramena i preko prsa
  • ne smije biti progiba - pojas mora nasjedati (udobno) čvrsto


Stranica