Oprez u podrumu: vrenje mošta može biti kobno!

Slika PU_KA/pu_info/2009/vrenje_mosta/Most.jpg
Foto: MUP

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu. U zadnjih sedam dana policijske uprave na svojim službenim stranicama objavile su vijesti četiri slučaja trovanja ugljičnim dioksidom. Čak osam osoba je izgubilo svijest, a vrenje mošta u podrumu za dvije žene je bilo kobno. Upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima tijekom vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom. Prenosimo upozorenja Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske:


Alkoholno vrenje
je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid (CO2) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, CO2 istiskuje zrak u gornje slojeve tako da kisik potreban za disanje postaje nedostupan. Ako u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti, a na kraju i smrti.

Podrume treba prozračivati  te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće: ako se ona odmah ugasi, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te ga je potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri  također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena njihova sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.

Šest osoba u nesvijesti, a dvije žene preminule


  • U utorak, 15. rujna, u  jutarnjim satima Franjo P. (1930.), njegova supruga Terezija P. (1937.), njihova snaha Nadica P. (1959.) i  unuk Dalibor P. (1978.) jedan za drugim ulazili su u podrum koji se nalazi u sklopu obiteljske kuće u mjestu Vrtlinska pored Čazme. U podrumu su se nalazile dvije drvene bačve i jedna plastična kaca u kojima je  bilo grožđe i mošt u procesu alkoholnog vrenja. U podrumu se stvorila koncentracija ugljičnog dioksida zbog koje su ove  osobe jedna za drugom izgubile svijest. Cijelu je obitelj u besvjesnom stanju pronašla susjeda koja ih je uz pomoć ostalih mještana izvukla iz podruma. Kolima Hitne pomoći prevezeni su u Opću bolnicu Bjelovar, gdje je Terezija P., uslijed trovanja ugljičnim dioksidom, istog dana preminula dok je stanje ostalih članova obitelji stabilno.
  • U petak, 18. rujna, u vinogradu iznad mjesta Globočec Ludbreški kraj Ludbrega na predjelu zvanom Sovinjak jedna osoba pala je u nesvijest prilikom radova na spremanju mošta. Očevidom je utvrđeno da je 65-godišnjak u podrumskoj prostoriji vikend-kuće punio bačve moštom te se u jednom trenutku srušio na tlo. Iz podruma ga je izvukao susjed, a liječnička pomoć mu je pružena u koprivničkoj Općoj bolnici. U vikend kući se osjećao jak miris vrenja mošta.
  • U subotu, 19. rujna, u podrumu obiteljske kuće u mjestu Jakopovec kraj Varaždina pronađena je mrtva 66-godišnja žena i muškarac starosti 44 godine koji je bio u besvijesti. Oni su toga dana spremali mošt u vinske bačve. Muškarac je prevezen na Odjel intenzivne njege u Opću bolnicu Varaždin gdje mu je pružena medicinska pomoć.
  • U ponedjeljak, 21. rujna, u Sračincu također pokraj Varaždina otrovala se jedna osoba. Naime, 62-godišnjak je otišao u podrum gospodarskih zgrada na dvorištu kako bi provjerio vrenje mošta. Ubrzo ga je u besvjesnom stanju pronašla supruga koja ga je uz pomoć kćeri izvukla iz podruma te pozvala Hitnu pomoć. Muškarac je prevezen na Odjel intenzivne njege varaždinske Opće bolnice, a supruzi je medicinska pomoć pružena na mjestu događaja.
www.mup.gov.hr


Stranica