Preventivna akcija Policija i građani voze zajedno

Slika PU_KA/pu_info/2009/akcija_pprp/Akcija.jpg
Foto: PU karlovačka
U subotu, 22. kolovoza, u vremenu od 10 do 13 sati u Karlovcu, u Radićevoj ulici, Postaja prometne policije Karlovac, održala je preventivnu akciju pod nazivom Policija i građani voze zajedno. Akcija je provedena s ciljem preventivnog djelovanja i edukacije, kako bi se postigao veći stupanj zaštite i sigurnosti vozača mopeda i motocikala u prometu. U akciji su sudjelovali i predstavnici osiguravajućih društava Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc i Jadransko osiguranje, sa ciljem poticanja svijesti građana o potrebi sklapanja polica osiguranja vozila.
Tijekom provođenja akcije Postaja prometne policije Karlovac izložila je operativnu tehniku, odnosno službene policijske motocikle, uređaje za nadzor brzine kretanja vozila (Multanova, Famashot, Laser i preventivni radar Multanova), uređaje za utvrđivanje alkoholiziranosti sudionika u prometu, te uređaj za utvrđivanje prisutnosti opojnih droga ili lijekova u organizmu (Cozart Rapiscan). Također su postavljeni prigodni panoi s foto prikazom stradavanja motociklista u prometu, a u suradnji s Mobilnom jedinicom prometne policije Ravnateljstva policije, postavljen je simulator vožnje motocikla, koji je pobudio izniman interes posjetitelja akcije.
U akciji su sudjelovali i članovi Oldtimer kluba Karlovac, Sportskog moto kluba Karlovac, Udruge branitelja motociklista Croatia iz Karlovca, Moto klub specijalne policije iz Domovinskog rata, te Moto klub Colapis Riders iz Ozlja, koji su izložili ukupno 52 motocikla i mopeda, a ujedno zajedničkim druženjem razmjenjivali su dosadašnja stečena iskustva. Na prostoru održavanja akcije, zaštitnu moto opremu (kacige, moto odijela, čizme, rukavice, štitnike i dr.) izložili su trgovački objekti AMI Trade iz Karlovca i Novema Nova iz Draganića.
Poseban doprinos provođenju akcije dali su djelatnici Hitne medicinske pomoći iz Karlovca, koji su napravili prezentaciju pružanja pomoći ozlijeđenom motociklistu u prometu, s posebnim osvrtom na način skidanja zaštitne kacige s glave ozlijeđenog motociklista. Hrvatske autoceste izložile su motocikl namijenjen za gašenje požara i pružanje pomoći na autocestama, a Autoklub Karlovac motocikl za otklanjanje kvarova vozila na cestama. Svi sudionici akcije posjetiteljima su dijelili i prigodan promidžbeni materijal.
U završnom dijelu programa, u vremenu od 12 do 12.35 sati, održana je promotivna vožnja ulicama grada Karlovca, u kojoj su sudjelovali policijski službenici s policijskim motociklima, te ukupno 36 motociklista i mopedista iz naprijed navedenih klubova i udruga, koji su se provezli tzv. Trasom nastradalih motorista u prometu, odnosno dijelom prometnica na kojima je u gradu Karlovcu, prema statističkim pokazateljima zabilježen najveći broj nastradalih vozača mopeda i motocikala u prometu.
Na samom završetku programa podijeljene su i prigodne nagrade od strane Postaje prometne policije Karlovac (promidžbeni materijal Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa), gdje je svakom klubu ili udruzi dodijeljena nagrada za najreprezentativniji izloženi primjerak motocikla ili mopeda, te nagrada najmlađem i najstarijem vozaču, sudioniku promotivne vožnje gradskim ulicama, koji ima najmanji broj evidentiranih mjera u evidencijama MUP-a RH.


Stranica