Prometna jedinica mladeži (17. godina neprekidne tradicije)

Slika PU_KA/pu_info/2009/pjm/PJM_1.jpg
Foto: PU karlovačka
Prometna jedinica mladeži jedan je od nezaobilaznih čimbenika u podizanju stanja sigurnosti cestovnog prometa u gradu Karlovcu, počevši od upravljanja prometom na raskrižjima, zatim nadzora vozila i vozača te nadzora parkiranja vozila u povijesnoj jezgri „zvijezdi“ pod nadzorom policijskih službenika. Svakako, važna je i kao servis turistima u svezi informiranja i savjetovanja o smjerovima kretanja ili preporuka o turističkim znamenitostima i smještaju na području grada Karlovca i Karlovačke županije. Naime, poznato je da se grad Karlovac nalazi na sjecištu najvažnijih prometnica koje povezuju kontinentalnu Hrvatsku s hrvatskim Jadranom. U vrijeme turističke sezone, kada se znatno poveća broj vozila koja se kreću prometnicama (posebno državnom cestom broj 1 koja presijeca grad jer prolazi kroz njegovo središte) nemjerljiv je doprinos pripadnika Prometne jedinice mladeži poglavito u osiguravanju protočnosti prometa na karlovačkim ulicama.

Tako je i u 2009. godini, na prijedlog Postaje prometne policije Karlovac, Grad Karlovac formirao Prometnu jedinicu mladeži s 20 pripadnika.

Postupak odabira pripadnika Prometne jedinice mladeži provodio se u nekoliko faza. Krajem mjeseca veljače, u lokalnim javnim medijima objavljen je Poziv za prijam u Prometnu jedinicu mladeži. Uvjeti za prijam su bili starost iznad 16. godina, status učenika ili studenta, zdravstvena sposobnost te primjerenost u ponašanju.

Po završetku natječaja i vrednovanja pristiglih 30-tak prijava (odbačene su nepotpune i neadekvatne), pristupilo se teoretskoj obuci kandidata sukladno važećem pravilniku o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja. Nakon 30 sati teoretske nastave koja se održavala u prostorijama Postaje prometne policije Karlovac, izvršeno je testiranje i vrednovanje postignutih rezultata. Odabrano je 20 kandidata s najboljim rezultatima. Svi odabrani kandidati sklopili su ugovore s učeničkim ili studentskim servisom, putem kojih će se isplaćivati naknada za obavljeni rad.

Potom je izvršena i praktična obuka u trajanju od 10 sati, koja je uključivala ručno upravljanje semaforskim uređajima i fizičko upravljanje prometom na raskrižjima karlovačkih ulica.    

Konačno, pripadnici Prometne jedinice mladeži započeli su s radom 10. lipnja uoči prvog produženog vikenda, na zadovoljstvo građana grada Karlovca i svih sudionika u prometu koji su tog produženog vikenda krenuli prema Jadranu.

Predviđeno je da Prometna jedinica mladeži djeluje do polovice mjeseca rujna (ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, koje je Grad Karlovac osigurao).

Potrebno je napomenuti, kako se Prometna jedinica mladeži u gradu Karlovcu i Postaji prometne policije Karlovac može podičiti 17-godišnjom neprekinutom tradicijom, jednom od najstarijih u RH. Naime, Prometna jedinica mladeži je prvi put formirana 1993. godine, tada još uvijek u ratnim uvjetima (Karlovac se nalazio na prvoj crti bojišnice) i već tada se pokazala kao pun pogodak u pokušajima smanjivanja prometnih gužvi kada je doslovno svako vozilo koje se kretalo prema Jadranu moralo proći kroz središte grada. 

Štoviše, tradicija prometnih jedinica u Postaji prometne policije Karlovac seže još na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada su u to vrijeme bile formirane prve Omladinske prometne jedinice u Karlovcu. I tada je to bila jedna od novosti koje su se među prvima pojavile upravo u velikom prometnom središtu kakvo je grad Karlovac oduvijek i bio.

Tijekom vremena mijenjao se naziv prometnih jedinica i izgled odora, ali ipak namjena jedinice uvijek je ostala jednaka - pomoć policijskim službenicima u smanjivanju prometnih gužvi za vrijeme ljetne turističke sezone, podizanje prometne kulture svih sudionika u prometu, a svakako ne najmanje važno - zaštita učenika osnovnih škola u prvim danima nove školske godine. 


Stranica