U jednoj noći spriječena dva krijumčarenja

Policijski službenici su osumnjičene muškarce predali pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave podnijeli su nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: ilustracija

U noći s 9. na 10. rujna policijski službenici koji na području PU karlovačke rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u dva slučaja spriječili krijumčarenje stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. Kaznenog zakona policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad trojicom muškaraca starosti 35, 38 i 21 godinu (državljani Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Belgije). 

Strane državljane prevozili su u kombi vozilima (nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine i Poljske) na području Karlovca i općine Vojnić, a jedan osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka služio je kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanja policijskog nadzora.

U događaju na području općine Vojnić, vozač se nije htio zaustaviti na svjetlosne i zvučne znakove policije, već se nastavio kretati vozilom da bi se u jednom trenutku sam zaustavio te pobjegao iz vozila. Pritom nije osigurao vozilo od daljnjeg kretanja te je vozilo udarilo u službeno vozilo policije. Nekoliko sati kasnije, policijski službenici pronašli su vozača.

Tijekom policijskog postupanja utvrđeno je da su svi prevoženi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.  
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, policijski službenici su osumnjičene muškarce predali pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave podnijeli su nadležnom državnom odvjetništvu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon