Vozilom nezakonito ušao u RH preko graničnog prijelaza

Pokušao prokrijumčariti migrante izbjegavanjem granične kontrole

Foto: ilustracija

Rano jutros, 9. rujna 2024. godine, bosansko-hercegovački državljanin je, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, osobnim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka probio rampu na graničnom prijelazu izbjegavajući graničnu kontrolu te se udaljio prema unutrašnjosti.

Oglušio se na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika koji su ga pokušali zaustaviti te je na području općine Vojnić, zbog neprilagođene brzine, sletio van kolnika i prevrnuo se na krov. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđena četiri strana državljana koje je prevozio, a kojima je pružena liječnička pomoć u zdravstvenoj ustanovi. Preostali strani državljani kojima nije bila potrebna medicinska pomoć dovedeni su u službene prostorije policije, a kamo će biti prevezeni i ozlijeđeni po otpustu iz zdravstvene ustanove.

Prema stranim državljanima biti će proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima. 

Po završetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. KZ-a  i kazneno djelo Oštećenje  tuđe stvari iz čl. 235. KZ-a osumnjičeni muškarac, bit će predan pritvorskom nadzorniku PU karlovačke uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. 

Također će prema osumnjičenom biti postupano i sukladno odredbama Zakona  o sigurnosti prometa na cestama.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon