Osumnjičeni za krijumčarenje stranih državljana

Uz kaznene prijave muškarci su predani pritvorskom nadzorniku 

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su dva odvojena kriminalistička istraživanja nad trojicom muškaraca koji su tijekom 5. i 6. rujna zaustavljeni na području Karlovca i općine Vojniću.

Kontrolom je utvrđeno da je kombi vozilom litvanskih nacionalnih oznaka upravljao 38-godišnjak dok je suvozač bio 23-godišnjak, oboje državljani Ukrajine te su prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.  Također su policijski službenici utvrdili da  je osobnim automobilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka upravljao 29-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a koji se uputio preuzeti strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu međutim u tome ga je spriječila policija.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni državljani Ukrajine iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je 29-godišnjak isto to pokušao.

Zatečeni prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. 

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. Kaznenog zakona odnosno istog kaznenog djela u pokušaju, osumnjičeni su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku. 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon