Edukativne radionice o sigurnosti na vodi na Jezeru Sabljaci

Prezentacijama ronjenja, zaronima uz instruktore - policijske službenike te vožnjom čamcima i jet skijem, danas se svim sudionicama ukazalo na odgovorno ponašanja na vodi

Foto: ilustracija
 
Policijska uprava karlovačka i Policijska postaja Ogulin te HGSS Stanica Ogulin i Veslački klub „Sabljaci“ Ogulin, uz potporu Gradskog društva Crvenog križa Ogulin i Grada Ogulina, zajedno su, danas 24. kolovoza, na Jezeru Sabljaci u vremenu od 16 do 19 sati održali edukativne radionice o sigurnosti na vodi. Radionice su provedene u sklopu plana rada Turističke sezone 2024. Policijske uprave karlovačke.
  
Policija, HGSS i Veslački klub „Sabljaci“ su današnjom zajedničkom aktivnosti prezentirali vježbe s čamcima na vodi, jet skijem i vježbe ronjenja. Sudionici su educirani što je dozvoljeno, a što nije dozvoljeno raditi na vodi odnosno kako se treba ponašati te kako izbjeći moguće opasnosti. Prezentacijama ronjenja, zaronima uz instruktore - policijske službenike Interventne jedinice policije PU karlovačke te vožnjom čamcima i jet skijem, danas se svim sudionicama ukazalo na odgovorno ponašanja na vodi.
 
Sudionicima je posebno ukazano na važnost nošenje prsluka za spašavanje i zaštitne kacige prilikom vožnje u čamcima te da se bude oprezan prilikom ronjenja odnosno da se ne zadržava dah predugo, ne hiperventilira te preporuka da se uvijek roni u paru.
 
Poželjno je da građani za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređene za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi. Trebamo znati kako su rijeke protočne, mogu biti mutne, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubine, imaju brze slapove, te struje i virove, dok jezera imaju nagle promjene dubine i temperature.
 
Opasnost se može javiti kako kod plivanja, tako i prilikom ispadanja iz čamca, ili skakanjem na glavu u nisku vodu ili na noge, gdje lako može doći do ozbiljnih posljedica. Kupanje i plivanje osim zabave nosi i određene rizike, bitno je da se usvoje određene mjere zaštite i sigurnosti. 
 
Edukacijom djece, mladih i odraslih o sigurnosti na vodi razvijamo svijest svih građana o rizicima povezanima s plivanjem budući da za vrijeme visokih ljetnih temperatura građani, djeca, mladi i stariji, osvježenje traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili u moru, a pri čemu zanemaruju rizike povezane s vodom. Igranje u vodi, osobito kod djece, bilo plivanje, vožnja čamcem ili ronjenje može biti zabavno, ali i opasno.

Stoga je cilj i ove aktivnosti povećati sigurnost građana te ih naučiti zaštititi se od mogućeg utapanja i drugih neželjenih posljedica.
 
Brojnim posjetiteljima današnje radionice, na kojoj je sudjelovalo preko stotinjak djece, omogućena je vožnja čamcima po jezeru, a djeci i mogućnost ronjenja.
 
Veliku podršku ovim aktivnostima u ime Grada Ogulina iskazao je i svojim dolaskom zamjenik gradonačelnika Danijel Vukelja te brojni članovi sportskih klubova sa svojim najmlađim članovima iz Ogulina (veslački, penjački, teniski, rukometni i košarkaški) te brojni građani.
 
Najmlađim sudionicima radionice Gradsko društva Crvenog križa Ogulin osiguralo je i podijelilo osvježavajuće napitke i slatkiše.

Pisane vijesti