Na području Policijske uprave karlovačke trojica zatečena u prijevozu migranata

Svi zatečeni prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu

Foto: ilustracija 

Na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u razdoblju od 17. do 18. kolovoza zatekli tri muškarca u prijevozu stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da je 62-godišnji hrvatski državljanin na području općine Vojnić, 17. kolovoza popodne, u taxi vozilu zagrebačkih registarskih oznaka s upaljenim taksimetrom i istaknutim taxi oznakama prevozio strane državljane. Zbog počinjenog prekršaja iz čl. 53. Zakona o strancima protiv hrvatskog državljanina bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu, a zbog počinjenog prekršaja iz čl. 48. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će proslijeđena obavijest, budući je utvrđeno da nema odobrenje za obavljanje autotaksi prijevoza na području Karlovačke županije

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke predan je danas 45-godišnji državljanin Srbije, a kaznena prijava je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu. On je, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos jučer rano ujutro na području Bosiljeva, u vozilu slovenskih nacionalnih oznaka, prevozio strane državljane. Također će prema 45-godišnjaku biti postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Za isto kazneno djelo, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, danas je predan pritvorskom nadzorniku i 41-godišnji bosansko-hercegovački državljanin koji je jučer popodne zatečen u prijevozu stranih državljana osobnim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka na području općine Vojnić.

Svi zatečeni prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon