Oprezno u komunikaciji putem mobitela

Policijska uprava karlovačka upozorava građane na prijevare te da paze kome uplaćuju novac

Foto : ilustracija

U Policijskoj postaji Karlovac s ispostavom Vojnić zaprimljene su prijave 72-godišnjakinje i 64-godišnjakinje u vezi prijevara.
 
Oštećena 72-godišnjakinja je 24. srpnja s nepoznatog broja zaprimila SMS poruku sa sadržajem kao da joj se obraća njezin sin koji je na službenom putu u inozemstvu, a koji je u porukama naveo da je to njegov novi broj budući da mu je mobitel oštećen. Zatražio je hitnu uplatu novca na određeni broj računa što je žena i učinila budući da je smatrala da tako pomaže sinu.
 
U drugom slučaju je oštećena 64-godišnjakinja 29. srpnja putem mobilne aplikacije zaprimila poruku u kojoj joj se nepoznata osoba lažno predstavila kao da je njezin sin koji živi u inozemstvu. U daljnjoj komunikaciji žena je dovedena u zabludu da se radi o njenom sinu te je nepoznatoj osobi, na njegovo traženje, u dva navrata uplatila novac.
 
U ova dva događaja spomenute žene su oštećene za novčani iznosu veći od 4800 eura.
 
Policijska uprava karlovačka upozorava građane da ako prime ovakvu ili sličnu SMS poruku, nikako ne odgovaraju na nju niti slijede poveznicu i uplaćuju novac. Naime, riječ je o obliku prijevare te preporučamo građanima da ako dobiju takvu poruku, prvo stupe u kontakt sa svojim djetetom, obitelji ili prijateljima koji navodno traži pomoć ili novac kako bi provjerili istinitost informacije prije uplaćivanja novca.
 
Također, građane ponovo podsjećamo da nikada ne dijele svoje osobne podatke, podatke o bankovnim računima, PIN-ove, lozinke za online bankarstvo i druge podatke koje je moguće zlouporabiti za počinjenje kažnjivih radnji.
 
Više informacija i savjeta možete pronaći na poveznicama: Web heroj — Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i Računalna sigurnost.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon