Recidivisti po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira

I u narednom periodu, posebice u vrijeme trajanja turističke sezone, policijski službenici pojačano će obilaziti mjesta na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba koje bi svojim ponašanjem mogli uznemiravati ostale građane

Foto: ilustracija
 
Recidivisti u 2023. godini po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira

Tijekom 2023. godine policijski službenici Policijske uprave karlovačke uhitili su i priveli na Općinski sud 29 osoba - počinitelja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Navedene osobe počinile su ukupno 40 prekršaja. Od tog broja, najviše prekršaja počinjeno je iz čl. 6 (drsko ponašanje), ukupno 23 prekršaja. Zatim slijedi po osam prekršaja iz čl. 13 (svađa, vika tuča i si.) i čl. 17 (omalovažavanje ili vrijeđanje službenih osoba) te jedan prekršaj iz čl. 11 (skitnja i prosjačenje).
 
Privedenim osobama Općinski sud izrekao je 11 novčanih kazni od ukupno 15 800 eura, kazne zatvora u trajanju od ukupno 136 dana, tri osobe su zadržane u zatvoru, a za šest osoba se čeka odluka suda. Također su izrečene dvije zaštitne mjere posjećivanja određenog mjesta ili područja te jedna zaštitna mjera udaljenja s područja grada Karlovca. Za četiri osobe izdan je nalog za vještačenje zbog moguće neubrojivosti.
 

Recidivisti u prvih šest mjeseci 2024. godine po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira
 
U vremenskom razdoblju od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2024. godine policijski službenici Policijske uprave karlovačke uhitili su i priveli na Općinski sud 40 osoba - počinitelja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a većinom se radi o recidivistima. Navedene osobe počinile su ukupno 36 prekršaja. Od tog broja najviše prekršaja je iz čl. 13 ( svađa, vika, tuča i dr.)  ukupno 15 prekršaja, zatim slijedi po 10 prekršaja iz čl. 6 (drsko ponašanje) i čl. 17 (omalovažavanje ili vrijeđanje službenih osoba) osam prekršaja, itd.
 
Privedenim osobama Općinski sud izrekao je 23 novčane kazne od ukupno 17 600 eura te kazne zatvora u trajanju od ukupno 102 dana.
 
I u narednom periodu, posebice u vrijeme trajanja turističke sezone, policijski službenici pojačano će obilaziti mjesta na kojima se okupljaju osobe mlađe životne dobi, lokacije u blizini ugostiteljskih objekata, parkove, trgove i slično odnosna i sva ostala mjesta na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba koje bi svojim ponašanjem mogli uznemiravati ostale građane. U slučaju kršenja i remećenja javnog reda i mira policija će poduzimati zakonom propisane mjere i radnje, a ponavljače i teže prekršitelje privoditi na nadležni Općinski sud.
 

Priopćenja