​Održano predavanje o cyberbullyingu i sigurnosti na internetu te o trgovanju ljudima

Predavanje mladima održano u sklopu 11. Ljetne škole mladih DCK Karlovačke županije

Foto: ilustracija
 
Kao nastavak dugogodišnje kvalitetne suradnje u radu s djecom i mladima Policijske uprave karlovačke i Hrvatskog crvenog  križa - Društva Crvenog Križa Karlovačke županije danas je, u sklopu 11. Ljetne škole mladih Karlovačke županije koja se održava na Viru u vremenu od 26. lipnja do 1. srpnja, policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju PU karlovačke Anita Gračan održala predavanje na temu cyberbullyinga i sigurnosti na internetu te trgovanja ljudima.
 
Predavanje je održano s ciljem prevencije manifestiranja neprihvatljivih ponašanja mladih kao i upoznavanja mladih s najbeskrupuloznijem oblikom kršenja ljudskih prava - trgovanjem ljudima kao globalnim problemom, a ujedno i kako bi se mlade polaznike senzibiliziralo i motiviralo za humanitarni rad od značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu.
 
Ovom edukativnom i iznimno zanimljivom predavanju prisustvovalo je dvadesetak učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola Karlovačke županije, polaznika Ljetne škole.
 
Kako je današnja komunikacija među mladima uobičajena preko društvenih mreža i većina informacija saznaje se tim putem i putem medija, policija ima nezaobilaznu ulogu u preveniranju svih nezakonitih radnji koje se odnose na sve oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece, osobito kada se nezakonite radnje odvijaju putem cyber tehnologije.

Nasilje na internetu ili poznati naziv "Cyberbullying" je svaki oblik nasilja koji se događa na internetu ili putem mobitela, s ciljem uznemiravanja, istaknula je policijska službenica. Ovim oblikom nasilja obuhvaćeni su vršnjaci, odnosno događaj se događa kada je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta ili tinejdžera ili grupe vršnjaka, putem interneta ili mobitela.

Počinitelj može žrtvi biti poznata ili nepoznata osoba, a napadi mogu biti izravni i preko posrednika.

Na svaki navedeni oblik međuvršnjačkog nasilja na internetu, bez obzira je li to uhođenje, vrijeđanje, uznemiravanje, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže ili slike na račun djeteta ili tinejdžera ili nešto drugo što kod žrtve izaziva osjećaj straha, depresije ili nelagode, treba reagirati i prijaviti kako bi počinitelji bili otkriveni, posebno je mladima naglasila policijska službenica.

Također ih je upoznala da nasilje mogu prijaviti na broj 192 ili dolaskom u bilo koju policijsku upravu ili policijsku postaju. Osim toga ukazala im je na mogućnost on-line prijave preko internetske stranice na aplikaciju RED BUTTON koja je posebno prilagođena djeci i omogućuje jednostavno prijavljivanje bilo kojeg nezakonitog ponašanja koji se odnosni na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. 
 
Ovom prilikom ih je upoznala i s opasnostima trgovanja ljudima kao globalnim problemom s ciljem informiranja učenika o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije budući je to najbeskrupulozniji oblik kršenja ljudskih prava na način da se žrtvi ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se na različite načine iskorištava (prostitucija, radno iskorištavanje, ugovaranje brakova, trgovanje organima).
 

Na kraju predavanja učenicima su podijeljeni edukativni materijali iz projekta WEB HEROJ kao podsjetnik na stranice na kojima se mogu upoznati sa svim oblicima opasnosti koje vrebaju na internetu.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica