Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Oštetili udrugu za ukupan iznos od 9.327 eura

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 51-godišnjaka počinjenih na štetu udruge s područja Karlovačke županije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su I-osumnjičeni, kao tajnik udruge te II-osumnjičeni kao predsjednik udruge, u razdoblju od 1. siječnja 2016. godine do 31. prosinca 2017. godine, dakle kao odgovorne osobe udruge zlouporabili svoj položaj i ovlasti na način da su podizali gotovinu s računa udruge bez knjigovodstveno opravdanih razloga koju su potom protupravno prisvajali, a navedene isplate je prvoosumnjičeni tajnik udruge opravdavao krivotvorenim uplatnicama u blagajnu udruge.
 
Nadalje prvoosumnjičeni muškarac je obračunavao i isplaćivao iznose na ime putnih troškova temeljem više krivotvorenih putnih naloga, a gotovinu koja je isplaćivana temeljem istih, opravdao je krivotvorenim isplatnicama.
 
Osim toga, osumnjičeni muškarci,  kao odgovorne osobe udruge, nisu na ispravan način i u zakonom propisanom roku sastavljali financijske izvještaje, u poslovnim knjigama nisu iskazivali prihode od uplaćenih kotizacija te su u poslovne knjige unosili neistinite podatke glede realiziranih putnih troškova za fiktivno korištenje osobnih automobila u svrhu službenih putovanja.
 
Navedenim radnjama osumnjičeni su oštetili udrugu za ukupan iznos od 9.327 eura.
 
Zbog osnovane sumnje da su osumnjičeni muškarci počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a prvoosumnjičeni i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave protiv istih je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.
 
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon