Podsjećamo građane na akciju Manje oružja, manje tragedija

Sve predano i pronađeno oružje, streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su na siguran način izuzeta i pohranjena te će biti uništena prilikom organiziranog uništavanja

Foto: PU karlovačka
 
U proteklih tjedan dana odnosno u razdoblju od 29. svibnja do 3. lipnja policijski službenici Policijske uprave karlovačke i policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice postupali su u četiri dojave građana o dragovoljnoj predaji eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva te u šest dojava građana o pronalasku neeksplodiranih eksplozivnih sredstava na području Karlovca i Ogulina, te općina Tounj, Bosiljevo i Generalski Stol.

Postupajući po navedenim dojavama policijski službenici su na siguran način izuzeli dvije automatske puške, tri vojne puške, 18 ručnih bombi, 3,1 kg plastičnog eksploziva, 3,7 TNT eksploziva, 100 gr crnog baruta, 34 detonatorske kapisle, 17 detonatora, dva topovska udara, jedan specijalni upaljač, jedan topnički upaljač, 14 specijalnih diverzantskih upaljača, dvije topovske granate, četiri kutije otrovne dimne, jednu tromblonsku kumulativnu minu, jedno tijelo protupješačke rasprskavajuće mine, dva komada protuavionskog streljiva i 1508 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja različitih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima.

Sve predano i pronađeno oružje, streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su na siguran način izuzeta i pohranjena te će biti uništena prilikom organiziranog uništavanja.
 
Podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi. Također, pozivamo građane, ukoliko prilikom čišćenja objekata ili okućnice pronađete neki predmet za koji sumnjate da je eksplozivno sredstvo, nazovite policiju. Po potrebi, policijski službenici mogu koristiti psa za detekciju eksploziva i posebnu tehničku opremu.
 
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje.
 
Još jednom zahvaljujemo svima koji su prepoznali značaj ove akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te na taj način pridonijeli sigurnosti, a sve ostale građane i dalje pozivamo i podsjećamo - predajte oružje bez sankcija! Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Pisane vijesti