PU karlovačka podnijela kaznene prijave i optužni prijedlog

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje u šest odvojenih slučajeva nad više osumnjičenih osoba

Foto: ilustracija
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje u šest odvojenih slučajeva nad šestoricom muškaraca u dobi od 31, 32, 54, 30, 32 i 20 godina (državljani Sudana s dozvolom boravka u Njemačkoj, Poljske, Turske s dozvolom boravka u Njemačkoj i Moldavije) i 53-godišnjom državljankom Turske s dozvolom boravka u Njemačkoj.
 
Također su proveli i kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjom državljankom Sirije s dozvolom boravka u Njemačkoj zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracijama su od 20. do 21. prosinca na području Karlovca, Slunja i općine Krnjak zaustavili vozače koji su upravljali osobnim i kombi vozilima (njemačkih, norveških, hrvatskih, bugarskih i bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka) i prevozili strane državljane. Utvrđeno je da su prevoženi strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  

Prema 54-godišnjaku i 53-godišnjakinji postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. 

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.
 
Protiv 28-godišnjakinje podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon