PU karlovačka podnijela kaznene prijave protiv krijumčara

Utvrđeno je da su osumnjičenici iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane odnosno služili su kao prethodnica i kao zaštitnica

Foto: ilustracija 

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracijama su od nedjelje 17. do ponedjeljka 18. prosinca na području Karlovca, Slunja, općine Rakovica i Ribnik te na autocesti A1 zaustavili vozače koji su upravljali osobnim, kombi i teretnim vozilima i prevozili veći broj stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke su u šest odvojenih slučajeva proveli kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca u dobi od 27, 40, 37, 36, 32 i 22 godine (državljani Bugarske, Ukrajine, Moldavije, Sirije i Albanije s privremenim boravkom u Mađarskoj) i nad dvije žene u dobi od 20 i 36 godina (državljanke Bugarske).

Također je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su u jednom događaju dvoje gore osumnjičenih, 20-godišnjakinja i 40-godišnjak služili kao prethodnice prijevozu nezakonitih migranata u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora dok je u jednom događaju 32-godišnjak služio kao zaštitnica odnosno javljao je da li se iza njih na trasi kretanja kreću službena policijska vozila.

Ujedno, u jednom događaju, policijski službenici pokušali su zaustaviti osobno vozilo međutim vozač se oglušio i nije se zaustavio već se nastavio kretati vozilom te se po zaustavljanju dao u bijeg. Policijski službenici izvršili su pretragu terena, međutim vozač nije pronađen.

Utvrđeno je da su svi strani državljani koji su prevoženi, na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane odnosno služili su kao prethodnica i kao zaštitnica. Također je protiv 37-godišnjeg vozača postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon