Na području PU karlovačke u dva dana uhvaćeno pet krijumčara

Kazneno prijavljeni jer su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta

Foto: ilustracija

Tijekom 17. i 18. studenoga u četiri odvojena slučaja na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija spriječili su krijumčarenje više stranih državljana.
 
Provedena su četiri odvojena kriminalistička istraživanja nad petoricom stranih državljana, državljaninom Gruzije, dvojicom državljana Poljske, državljaninom Kazahstana s dozvolom boravka u Njemačkoj te državljaninom Italije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
Osumnjičeni su u pet vozila zaustavljeni na području Slunja, Saborskog, Josipdola, Vojnića i Karlovca u kojima su prevozili strane državljane, dok je jedan osobni automobil služio kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.
 
Vozač teretnog vozila prilikom zaustavljanja pokušao je pobjeći policijskim službenicima skokom iz vozila uslijed čega je upaljeno teretno vozilo nekontrolirano krenulo unatrag i oštetilo policijsko vozilo, no vozač je odmah uhvaćen i uhićen.
 
Svi strani državljani su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon