U Karlovcu održane interaktivne radionice iz projekta Zajedno protiv govora mržnje

Učenici sudjelovali u radionicama „Budi navijač, a ne razbijač" te „Graffiti su umjetnost, ne vandalizam“

FOTO: PU Karlovačka

Danas, 16. studenog,  na Međunarodni dan tolerancije, u Tehničkoj školi Karlovac u sklopu preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ u organizaciji Policijske uprave karlovačke uz potporu Ravnateljstva policije  i partnera održane su dvije interaktivne radionice učenicima drugog razreda koji pohađaju smjer za mehatroničare.
 
Prvu radionicu pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“ održali su policijski službenici za prevenciju  Službe za prevenciju, Ravnateljstva policije Andrija Dražetić i Marin Baričević s naglaskom na sprječavanje govora mržnje u društvu, posebice na sportskim natjecanjima. Uz moto „Budi navijač, a na razbijač“ učenicima su prezentirani najčešći prekršaji i nepoželjna ponašanja opisana u Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te sankcije i dalekosežne posljedice takvog neželjenog ponašanja i govora mržnje.
 
Cilj druge radionice pod nazivom „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“ bilo je podizanje svijesti i sučeljavanje s problemom govora mržnje te upoznavanje učenika kako se graffiti umjetnost može pretvoriti u pozitivan doprinos zajednici, potičući kreativnost i umjetničko izražavanje.
 
Policijski službenici za prevenciju učenicima su pojasnili razliku između grafita kao umjetnosti i vandalskog čina. Nakon toga su učenici u organizaciji Art Hila i pod vodstvom i mentorstvom poznatog  grafitera Matije Vnučeca udružili svoje kreativne snage i uspješno savladali osnovne tehnike crtanja te stekli osnove pravilnog rukovanja bojama i sprejevima. Rezultat njihova rada je grafit s porukom "ZAJEDNO"  oslikan na  zidu školskog igrališta koju žele podijeliti sa svojim sugrađanima, kolegama učenicima i profesorima, a istovremeno poštujući svoju okolinu.
 
Promicanjem grafita kao legitimnog umjetničkog izraza navedena radionica doprinosi mijenjanju percepcije javnosti i institucija o ovoj formi izražavanja, a uključivanjem policijskih službenika u radionicu ostvaruje se sinergija između mladih i državnih institucija te pomaže u uspostavi dijaloga, smanjenju nesporazuma i jačanju povjerenja.

Pisane vijesti