U dva dana na području PU karlovačke uhvaćeno više krijumčara

Podnesene kaznene prijave i optužni prijedlozi
 

Foto: ilustracija
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su tijekom 4. i 5. studenog, na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke, u četiri odvojena slučaja spriječili krijumčarenje stranaca te su proveli kriminalistička istraživanja nad osam stranih državljana (Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Rumunjske).  
 
Sumnja se da su osumnjičeni prevozili veći broj stranih državljana koji su svi na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Većina stranih državljana izrazila je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, dok je prema ostalim postupano sukladno Zakonu o strancima. 
 
Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su protiv četiri osumnjičenika podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, a protiv dvojice zbog pokušaja izvršenja istog kaznenog djela. Također su protiv dvojice osumnjičenika podnijeti optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon