Na području Policijske uprave karlovačke i dalje se svakodnevno sprječava krijumčarenje migranata

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su šest odvojenih kriminalističkih istraživanja

Foto: ilustracija

Policijski službenici su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju do 18. do 22. rujna uhvatili više krijumčara stranih državljana. 

Navečer, 18. rujna, policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad su na području općine Cetingrad uporabom svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka, ali se vozač nije zaustavljao, već je nastavio kretanje u smjeru Vojnića. Na području općine Vojnić sletio je van kolnika u zavoju i udario u drvo. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a provjerom je utvrđeno da je osobnim automobilom upravljao 44-godišnji kineski državljanin koji je u automobilu prevozio dva strana državljana.

Odmah iza ponoći 19. rujna, policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad i Policijske postaje Slunj su na području općine Rakovica zaustavili kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojima je upravljao 20-godišnji slovački državljanin. U kombi vozilu je prevozio 23 strana državljana.

Popodne istoga dana na području Karlovca policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su i kontrolirali osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 45-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka u Njemačkoj, a koji je u vozilu prevozio šest stranih državljana. 

Navečer 19. rujna, policijski službenici Postaje granične policije Cetingrad u suradnji s policijskim službenicima PU osječko-baranjske su na području općine Cetingrad zaustavili putničko kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji bosansko-hercegovački državljanin. Kontrolom je utvrđeno da je u vozilu prevozio 44 strana državljana, kao i to da je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje te da je prevozio u vozilu više osoba od dozvoljenog broja osoba upisanog u prometnoj dozvoli. Protiv vozača će biti podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osim toga, u večernjim satima 21. rujna, na području općine Cetingrad policijski službenici Postaje granične policije Cetingrad zaustavili su kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji hrvatski državljanin. U vozilu je prevozio 20 stranih državljana.

Oko ponoći, 22. rujna na području općine Josipdol, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Azerbajdžana. U vozilu je prevozio četiri strana državljana. 

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su proveli šest odvojenih kriminalističkih istraživanja nad šest osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

Protiv 45-godišnjeg turskog državljanina s dozvolom boravka u Njemačkoj Općinskom sudu u Karlovcu podnijet je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice, dok su protiv petorice osumnjičenih zbog utvrđene osnovane sumnje da su strane državljane prevozili iz koristoljublja podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. 

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon