Izrada osobnih dokumenata

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole građani mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj

Foto: ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova je 24. srpnja 2023. godine obavijestilo sve građane da zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta. Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine.

Osobna iskaznica

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi se osobno.

Za dijete, odnosno osobu lišenu poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje osobne iskaznice, zahtjev podnosi zakonski zastupnik.

Dijete do navršenih 12 godina ne mora biti osobno nazočno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. 

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, u ubrzanom postupku u roku od 10 kalendarskih dana od dana podnošenja zahtjeva dok se u žurnom postupku za sve podnositelje zahtjeva izdaje u roku od 3 radna dana od dana podnošenja zahtjeva.

Troškovi izdavanja prve osobne iskaznice za osobe mlađe od 18 godina, ako imaju prebivalište u Hrvatskoj i ako se ta osobna iskaznica izdaje u redovnom postupku (rok izdavanja 30 dana od podnošenja zahtjeva) podmirit će se iz Državnog proračuna, to jest za izdavanje tih osobnih iskaznica podnositelji ne moraju uplatiti iznos za troškove izdavanja.

Putovnica

Uz način podnošenja zahtjeva za izdavanje putovnice fizičkim dolaskom u policijsku upravu/policijsku postaju, građani kojima je već ranije izdana putovnica, te koji imaju eOsobnu iskaznicu ne stariju od godinu dana, s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, mogu i bez dolaska u policijsku upravu/policijsku postaju, elektroničkim putem podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice kroz sustav e-Građani.

Navedena mogućnost može se koristiti samo za izdavanje putovnice u redovnom postupku (rok izrade 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva).

Zahtjev mogu podnijeti svi punoljetni hrvatski državljani, neovisno imaju li, ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Pri tome hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj mogu izabrati način preuzimanja izrađene putovnice, odnosno mogu izabrati hoće li izrađenu putovnicu preuzeti u PU/PP ili na adresi prebivališta ili boravišta.

Nije omogućena dostava izrađene putovnice u inozemstvo.

Zahtjev za izdavanje putovnice može se podnijeti u redovnom postupku (rok izrade 30 dana), u žurnom postupku (rok izrade 3 radna dana) i u žurnom postupku samo u Policijskoj upravi zagrebačkoj (rok izrade 48 sati). Za maloljetne i poslovno nesposobne osobe zahtjev za izdavanje putovnice podnosi roditelj, odnosno zakonski zastupnik).

Dijete koje je navršilo 12 godina mora biti prisutno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putovnice radi potpisivanja zahtjeva odnosno radi davanja otisaka prstiju koji se pohranjuju u čipu biometrijske putovnice.

Zahtjev za izdavanje putovnice može se podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji na području Republike Hrvatske koja ima upravne poslove.

Vozačka dozvola 

Policijska uprava, odnosno postaja podnositelju zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole izdaje potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole. Potvrda vrijedi za upravljanje vozilima u prometu 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Vozačka dozvola se izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku. U ubrzanom postupku vozačka dozvola se izdaje u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Vozačka dozvola se može dostaviti putem dostavne službe na adresu prebivališta, boravišta, uobičajenog prebivališta ili odobrenog stalnog ili privremenog boravka vozača ukoliko je takav način dostave zatražen prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole može se podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji na području Republike Hrvatske koja ima upravne poslove.
 
Izrađene žurne osobne iskaznice i žurne putovnice (rok izrade 3 dana) te ubrzane vozačke dozvole za koje su zahtjevi predani u policijskim postajama, građani preuzimaju u sjedištu policijske uprave odnosno u Policijskoj upravi karlovačkoj.

U Policijskoj upravi karlovačkoj zahtjevi za izdavanje dokumenata mogu se podnijeti ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom u vremenu od 7.30 do 14.30 sati, utorkom od 9 do 16.30 sati na adresama:

- Policijska uprava karlovačka, Trg hrvatskih redarstvenika 6, Karlovac
- Policijska postaja Duga Resa, Jozefinska cesta 30, Duga Resa
- Policijska postaja Ogulin, Ulica Bernardina Frankopana 19, Ogulin
- Policijska postaja Ozalj, Kurilovac 2, Ozalj
- Policijska postaja Slunj, dr. Franje Tuđmana 13, Slunj
- Policijska postaja Karlovac s ispostavom Vojnić, Andrije Hebranga 3, Vojnić.

 

Pisane vijesti