Na području PU karlovačke policija i dalje sprječava krijumčarenje osoba

Tijekom postupanja policije, svi strani državljani, njih 22, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom
 

Foto: ilustracija

Policijski službenici Ravnateljstva policije koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su u suradnji s policijskim službenicima PGP Cetingrad 4. i 5. srpnja na području Policijske uprave karlovačke zaustavili i kontrolirali tri vozila. Nad svim vozačima policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U utorak, 4. srpnja, na području Slunja, policijski službenici zaustavili su osobni automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Ukrajine. Prilikom kontrole, u vozilu su zatečena četiri strana državljana, koji su u prijepodnevnim satima navedenog dana nezakonito prešli državnu granicu.

Zatim u noćnim satima 5. srpnja, policijski službenici su na području općine Vojnić zaustavili i kontrolirali kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 59-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Pregledom vozila zatečeno je 16 stranih državljana, od koji se njih sedam nalazilo u teretnom prostoru. Također je utvrđeno da je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 0,80 g/kg te će biti sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Istoga dana, u večernjim satima, policijski službenici su na karlovačkom području, u naselju Cerovac Vukmanički, zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji državljanin Nepala s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj. Prilikom kontrole u vozilu su zatečena dva strana državljana koji su u noćnim satima nezakonito prešli državnu granicu.

Tijekom postupanja policije, svi strani državljani, njih 22, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog  sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma državljanin Ukrajine i državljanin Nepala biti će kazneno prijavljeni dok je državljanin Bosne i Hercegovine predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava proslijeđena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon