Na području PU karlovačke spriječeno krijumčarenje 30 osoba

Nad vozačima su policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela

Foto: ilustracija

Policijski službenici Ravnateljstva policije koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su 15. i 16. lipnja na području Policijske uprave karlovačke zaustavili i kontrolirali ukupno pet vozila. Nad svim vozačima policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime u četvrtak, 15. lipnja, u večernjim satima, u Vojniću, policijski službenici zaustavili su osobni automobil albanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 30-godišnji državljanin Albanije. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno pet stranih državljana, nezakonitih migranata.

Zatim, u petak 16. lipnja, policijski službenici su na području općine Vojnić zaustavili i kontrolirali teretno vozilo križevačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 56-godišnji državljanin Gruzije, a koji je prevozio 19 stranih državljana, nezakonitih migranata.

Istoga dana, u večernjim satima, policijski službenici su također na području općine Vojnić zamijetili tri sumnjiva osobna automobila kojim su upravljali hrvatski državljani. Ubrzo su zaustavili osobni automobil daruvarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak, a prilikom kontrole u vozilu su zatečena četiri strana državljana, nezakonita migranta.

Nakon toga su u Karlovcu zaustavili druga dva vozila. Osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka upravljao je 19-godišnjak, dok je osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka upravljao 38-godišnjak. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su muškarci ukupno prevozili sedam stranih državljana, nezakonitih migranata.

Tijekom postupanja policije utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Njih 30 izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok je prema petero postupano sukladno Zakonu o strancima.

Zbog  sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma državljani Hrvatske biti će kazneno prijavljeni dok su državljanin Albanije i državljanin Gruzije predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava proslijeđena je nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon