Vozači traktora oprezno u prometu

Očekuje se pojačana prisutnost traktora, priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama stoga će policijski službenici provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih na ovu skupinu sudionika u prometu

Foto: ilustracija

​Zbog sezone izvođenja poljoprivrednih radova u narednom periodu očekuje se pojačana prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama stoga će policijski službenici kroz preventivno, ali i represivno djelovanje u cestovnom prometu provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.
 
Na području Policijske uprave karlovačke tijekom 2022. godine evidentirano je ukupno 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora,  a  u tim prometnim nesrećama tri osobe su ozlijeđene.
 
S obzirom na navedeno podsjećamo vozače ovih kategorija vozila da u cilju podizanja prometne kulture na višu razinu i smanjenja broja prometnih nesreća:
 
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma,
  • da registriraju i osiguraju svoja vozila,
  • da ne upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola,
  • da prilikom izlaska na suvremeni kolnički zastor uklone blato s kotača i posebice obrate pozornost i propuste sva vozila koja se kreću tom prometnicom.

Oni koji se ne pridržavaju navedenih odredbi bit će sankcionirani sukladno važećim zakonskim propisima, a kazne za nepridržavanje ovih odredbi kreću se u rasponu od 90 do 2650 eura. Savjesnim ponašanjem vozači ih mogu izbjeći te pridonijeti povećanju svoje sigurnosti i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.

 
Savjete i korisne informacije upućene vozačima traktora možete pogledati u našem LETKU .
 

Pisane vijesti | Promet i vozila