Prijevare putem interneta su u porastu - građani budite oprezni

Skrećemo pažnju građanima da budu oprezni, da ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome i da se više informiraju o raznim oblicima prijevara

Foto: ilustracija

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce, a taktike koje oni koriste postaju sve inovativnije i teže za otkrivanje. Nažalost ova vrsta kriminaliteta sve je prisutnija i sofisticiranija, ali policija ulaže napore kako bi ga suzbila i prevenirala.
 
Unatoč brojnim upozorenjima građani i dalje nasjedaju na razne oblike prijevara putem interneta. Policijska uprava karlovačka u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu bilježi trend porasta ove vrste kriminaliteta, posebice kaznenih djela računalne prijevare i to za 19,5% (2022. godine – 49 kaznenih djela, 2021. godine 41 kazneno djelo).    
 
Možemo reći da na povećanje ovakve vrste kaznenih djela svakako utječe i činjenica da se građani prilikom obavljanja svakodnevnih poslova sve više služe internetom. Osim prodaje i kupnje različitih predmeta, plaćanja račina i slično građanima se nude i različite mogućnosti investicijskih ulagana putem interneta. Na ovakav način povećava se i rizik da građani dođu u dodir s prevarantima koji se na različite načine pokušavaju domoći nezakonite materijalne koristi.
 
Važno je skrenuti pažnju i na različite oblike elektronske pošte kojima vas nepoznate osobe obavještavaju o velikom nasljedstvu, mogućnošću brze i lake zarade, a kupnja preko interneta, ukoliko niste oprezni, može biti rizik i svatko može nasjesti na prijevaru. Opreza nikada dosta i sa SPAM porukama, lažnim pozivima ili možda čak ucjenama jer iza njih se nalaze prevaranti, odnosno osobe koje vam imaju namjeru otuđiti novac.
 
Kako bismo osvijestili i informirali građane o realnoj opasnosti od izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta, a najčešće su to prijevare putem interneta i društvenih mreža te usporili negativan trend porasta broja takvih kaznenih djela skrećemo pažnju građanima da budu oprezni, da ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome i da se putem naših informacija i video klipova u nastavku informiraju o raznim oblicima prijevara.
 
Uzimajući u obzir način izvršenja, najčešće se pojavljuju sljedeće vrste prijevara na internetu i putem interneta:

1. Krađe identiteta (samostalno kazneno djelo ili pripremna radnja):
  • Vishing - krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u kojoj počinitelji zovu i pokušavaju navesti sugovornika da otkrije svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplate novčana sredstva.
  • Phishing - mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: počinitelji šalju lažne poruke e-pošte kojima pokušavaju navesti primatelja na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.
  • Smishing - krađa identiteta SMS-om: pokušaj je počinitelja da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
  • Krađa osobnih podataka - vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

2. CEO prijevara / direktorska prijevara: počinitelji se predstavljaju da su rukovoditelji ili nadređeni u organizaciji i prijevarom navode djelatnike da uplate novčani iznos na njihov račun ili da neovlašteno doznače novac s poslovnog računa.

3. BEC (Business Email Compromise) prijevara ili prijevara s računima: počinitelji se predstavljaju da su klijenti/dobavljači i navode djelatnike trgovačkog društva da plate buduće račune na drugi bankovni račun.

4. Krivotvorene internetske stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke (ili tvrtki za dostavu) s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada neka osoba klikne na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko sitnih razlika.
Aktualni oblik ovih prijevara je kada oglašavate prodaju putem oglasnika, počinitelji traže od vas informacije o računu, kreditnoj kartici,  kako bi "uplatili" traženi iznos za vaš oglašeni predmet.

5. Romantične prijevare: počinitelji se pretvaraju da su zainteresirani za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

6. Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: počinitelji navode osobe da misle da su na tragu pametnog ulaganja, poput ulaganja u virtualne valute ili im daju „izvrsnu“ lažnu online ponudu za kupovinu nekog proizvoda.

7. Ransomware računalni programi - napadi na računala i podatke:
kada su vaši podaci na računalima kriptirani te im više niste u mogućnosti pristupiti, a na vašu adresu elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka. To su zlonamjerni programi koji se distribuiraju od strane nepoznatih osoba, a usmjereni su na građane, različita trgovačka društva, tijela državne vlasti i pravne osobe s javnim ovlastima, s ciljem pribavljanja protupravne financijske koristi.

Kako ne bi postali žrtva kaznenog djela:
 
  • pročitajte obavijesti i savjete pružatelja usluge kupnje/prodaje za sigurnu kupnju putem njihove stranice 
  • ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime, a nikako CVC/CVV kod (kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice) 
  • nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere, a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci
  • budite sumnjičavi prema ponudama za unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, plemeniti metali i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi, obavite detaljne provjere ukoliko sumnjate na prijevaru. 

Na CERT-ovim internetskim stranicama  www.cert.hr i društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju materijali edukativnog sadržaja, objavljuju slike, infografike i videomaterijali s popratnim tekstom kao savjeti za zaštitu od napada i prijevara.
 
Informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr  i na YouTube kanalu MUP-a.



 
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon