Edukacija roditelja na temu „Prevencija svih oblika ovisnosti“

Roditelji su upućeni u trendove koji se događaju po pitanju ovisnosti o alkoholu, opojnim sredstvima te o ovisnosti i sigurnosti mladih na društvenim mrežama

Foto: PU karlovačka

Policijska uprava karlovačka provodi niz preventivnih projekata koji ukazuju na potrebu prevencije ovisnosti, a kojom nisu zahvaćeni samo učenici već je prevencija usmjerena i prema roditeljima, osobito kada je u pitanju eksperimentiranje s opojnim sredstvima te ne manje bitna ovisnost i sigurnost djece i mladih u virtualnom svijetu. 
 
Slijedom toga, jučer, 7. ožujka u Osnovnoj školi Mahično policijska službenica za nadzor, planiranje - prevenciju Policijske uprave karlovačke za roditelje učenika od 5. do 8. razreda održala je edukativno predavanje na temu Prevencija svih oblika ovisnosti s naglaskom na ovisnost o alkoholu, opojnim sredstvima te ovisnost i sigurnost mladih na društvenim mrežama. Roditeljima je naglašena uloga i važnost prevencije, upoznati su s preventivnim aktivnostima koje provodi policija te im je informativno prezentirano stanje sigurnosti na području lokalne zajednice. Također je roditeljima iznesena problematika s kojom se djeca susreću u virtualnom svijetu i čemu su sve izloženi (npr. neprimjerenim seksualnim sadržajima, uznemirujućim i neprijateljskim porukama te vršnjačkom nasilju preko interneta).
 
Problem ovisnosti o alkoholu ili opojnim sredstvima prepoznat je kao globalni fenomen koji pogađa društvenu zajednicu. Gledajući ovisnost s aspekta policije moramo uzeti u obzir kamo nas ta ovisnost vodi i odgovor je uvijek isti, k neprimjerenom i problematičnom ponašanju koje za posljedicu ima nasilje ili uništavanje imovine. Možemo reći kako rizična ponašanja zbog ovisnosti u širokim razmjerima pogađaju naše društvo, a osobito mlade osobe koje se s novim izazovima ne znaju nositi. Mladi su skloni eksperimentiranju, isprobavanju novih stvari, pogotovo kada je riječ o alkoholu ili opojnim sredstvima, a samim time postoji i rizik razvijanja ovisnosti. Edukacijom učenika nastojimo njihovo znanje podići na višu razinu, razviti svijest o štetnosti od konzumacije alkohola i opojnih sredstva koji vode u svijet rizičnog ponašanja te upoznavanje s kazneno-pravnim odredbama i odgovornošću svojih djela, a koje su vezane za njihovu dob.
 
Također je bitno spomenuti ovisnost o internetu. Današnja djeca rođenu su u vrijeme nove moderne tehnologije i od malih nogu virtualni svijet je njihova stvarnost. Brzo prihvaćaju nove trendove i nove izazove u virtualnom svijetu, ali nažalost uz ovisnost o internetu javljaju se i razni oblici nasilja (cyberbullying i dr.). Kroz svoje aktivnosti policija nastoji djecu i mlade upozoriti na opasnosti na koje mogu naići te na odgovorno i sigurno korištenje interneta. Podsjećamo ih da pravila koja vrijede u stvarnom životu vrijede i u virtualnom svijetu.
 
Ovaj vid edukcije i informiranja je itekako bitan jer mehanizmom zajedničke suradnje i uključenosti svih subjekata društva možemo spriječiti neprimjereno ponašanje ili kazneno djelo te podići stupanj sigurnosti. Vrlo je bitno da su roditelji informirani i da znaju što se događa, koji su novi trendovi i kako se s njima nositi te gdje potražiti pomoć.
 
 

Pisane vijesti