Edukacija osoba starije životne dobi

Cilj je ukazivanje na pojavnost kaznenih djela u kojima su osobe starije životne dobi ugrožena skupina i poduzimanje mjera samozaštite

Foto:PU karlovačka

Policijska uprava karlovačka kontinuirano provodi razne oblike edukacija za osobe starije životne pa je tako ovog mjeseca edukacija provedena u Karlovcu s članovima Matice umirovljenika Karlovac.
 
Cilj je ukazivanje na pojavnost kaznenih djela u kojima su osobe starije životne dobi ugrožena skupina. Kroz predavanja i razgovor s umirovljenicima policijski službenici za nadzor, planiranje – prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave karlovačke nastoje ih upoznati s načinom poduzimanja preventivnih mjera samozaštite kada su u pitanju krađe i provalne krađa, prijevare, s naglaskom prepoznavanja potencijalnih prevaranata, kao i s prijevarama putem interneta.
 
Također, edukacije su usmjerene i na prijevare i prijetnje putem interneta. U današnje vrijeme povećanog korištena moderne tehnologije, internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Internet napadači koriste se vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne informacije. Umirovljenicima je ukazano na sljedeće:
 
  • kod telefonskih poziva ili e-mail poruka od nepoznatih osoba ne odajte svoje podatke, podatke o bankovnim karticama, podatke o rodbini, susjedima ili prijateljima
  • kibernetički kriminalci služe se raznim trikovima, pretvaraju se da su voditelji vaših organizacija (udruga), do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, a sve s ciljem kao bi došli do vaših bankovnih podataka
  • nikada ne uplaćujte novčana sredstva nepoznatim osobama, a ukoliko zaprimite prijetnju putem moderne tehnologije, bilo da je upućena pozivom ili nekom internet aplikacijom, istu prijavite policiji. 

I ovom prilikom podsjećamo sve građane da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama, jer često se pojavljuju osobe koje se lažno predstavljaju kao službene osobe (policajci, dostavljači, serviseri i slično), nude lažne besplatne masaže, lažne ugovore za povećanje mirovine, lažno prikazuju hitna stanja tražeći pomoć, a samo s jednim ciljem kako bi pridobili povjerenje i ušli u dom.
 
Upravo s ciljem prevencije ovakvih slučajeva policijski službenici provode edukacije na navedene teme, a preporuke za građane dostupne su u našem letku Zlatna jesen.
 

Pisane vijesti