Obilježen Europski dan žrtava kaznenih djela

Svrha aktivnosti je informirati građane o vrstama podrške i pomoći koja se pruža kroz navedeni program žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja 

Foto: PU karlovačka

Povodom  obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela u sklopu Nacionalne kampanje programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela u  suradnji sa Ženskom grupom Karlovac Korak Policijska uprava karlovačka sudjelovala je danas, 22. veljače, u javnoj akciji koja je održana u Karlovcu, na Trgu hrvatskih branitelja 5. Na aktivnosti je sudjelovao policijski službenik za nadzor, planiranje - prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave karlovačke te policijske službenice temeljne policije Policijske postaje Karlovac.
 
Svrha ove aktivnosti je informirati građane o vrstama podrške i pomoći koja se kroz navedeni program pruža žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja na području Karlovačke županije.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa započeli su s projektom vezanim za podršku i zaštitu žrtava kaznenih djela još 2007. godine uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj. Područje podrške žrtvama i svjedocima EU je uvela u okviru svoje politike prema kaznenom pravosuđu. Prava žrtava u EU osnažena su u odnosu na sve žrtve, kao i u odnosu na specifične žrtve.  Sukladno Direktivi 2012/29/EU od 25. listopada 2012. o uspostavi minimalnih standarda, prava, podrške i zaštite žrtava zločina, nadležna tijela država članica Europske unije imaju obvezu poduzimati preventivne i edukativne mjere s ciljem poduzimanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive.
 
Kako bi što kvalitetnije implementirali postupke prema žrtvama kaznenih djela i prekršaja u svakodnevnom policijskom postupanju, Policijska uprava karlovačka kontinuirano provodi edukaciju policijskih službenika, kojom nastojimo povećati njihovu svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način.
 

Pisane vijesti