U Karlovcu zbog poštivanja prednosti prolaska pješaka nagrađeni vozači

Pozitivno je da iz godine u godinu raste broj upravo onih savjesnih vozača koji se uzorno ponašaju u prometu

Foto: PU karlovačka

Od 2016. godine na području Policijske uprave karlovačke provodi se preventivna akcija Dan ljubaznosti u prometu. Akcija se provodi s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. I ovogodišnja aktivnost provedena je ususret rođendanu grada Karlovca i to u suradnji s Gradom Karlovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije.
 
Akciju Dan ljubaznosti u prometu Postaja prometne policije Karlovac provela je 6. srpnja, a danas 12. srpnja održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati te dodijeljena priznanja i prigodne nagrade za 10 vozača.
 
Pripadnici prometne jedinice mladeži na pješačkim prijelazima u Karlovcu bilježili su vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji ne poštuju ovo pravilo te je metodom slučajnoj izbora određeno deset vozača kojima su dodijeljene nagrade.
 
Rezultate akcije prezentirao je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac koji je istaknuo kako je u odnosu na prošlu godinu nažalost došlo je do povećanja broja prometnih nesreća, međutim nije bilo smrtnog stradavanja pješaka. U odnosu na prošlu godinu bilježimo jednak broj nastradalih pješaka, njih sedam. Upravo iz tog razloga ova preventivno-edukativna akcija dobiva na važnosti i dodatnoj težini.

Što se tiče ovogodišnje akcije načelnik prometne policije Boljkovac naveo je kako su podaci temeljeni su na uzorku od 409 vozača u kojem slučaju je utvrđeno da njih 73,3% ili 300 vozača postupa u skladu sa zakonskim propisima, odnosno poštujući prometna pravila i prednost prolaska uzorno su se zaustavila ispred obilježenih pješačkih prijelaza te izvršila svoju obavezu propuštanja pješaka, dok njih 26,7 % ili 109 tu obavezu nije obavilo.

Pozitivno je da iz godine u godinu raste broj upravo onih savjesnih vozača koji se uzorno ponašaju u prometu te svojim primjerom pridonose podizanju razine tolerancije i prometne kulture – istaknuo je Boljkovac

Na konferenciji za medije sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Ivana Fočić koja je čestitala nagrađenim građanima i osim nagrađenih pohvalila sve ostale vozače koji su poštivali prednost prolaska pješaka na pješačkim prijelazima.
 

Pisane vijesti