Koristite sigurnosni pojas u vožnji

Budite odgovorni i sigurni sudionici u prometu i koristite pojas uvijek i bez iznimke!

Foto: PU karlovačka

Uz brzinu, alkohol i korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan je od tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i vrlo česti prekršaj te u prometu svakako predstavlja veliki sigurnosni problem.
 
Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 1000 kuna koja je predviđena za nekorištenje sigurnosnog pojasa, postoji veliki broj osoba koje i dalje krše ovaj zakonski propis te na takav način ugrožavaju prvenstveno sebe. Tako je na području Policijske uprave karlovačke u prvih šest mjeseci 2021. godine utvrđeno 3210 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, a u istom razdoblju 2020. godine 2805 što je povećanje za 16.6%. Samo u lipnju 2021. godine utvrđeno je 597 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. 
 
Iz tih razloga, a kako bismo spriječili kršenje prometnih propisa koji za posljedicu mogu imati teška stradavanja u prometu, vozačima i putnicima u vozilu savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu te da koriste sigurnosni pojas u vozilu. Posebno podsjećamo na obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima. 
 
S ciljem sprječavanja teških prometnih nesreća s mogućim najtežim posljedicama Policijska uprava karlovačka provodi i dalje će provoditi niz preventivno-edukativnih i represivnih mjera, a sve kako bi se smanjile ove loše navike kod vozača. Jedna od takvih aktivnosti je i suradnja sa Srednjom školom Duga Resa – smjer grafički dizajn, u sklopu koje učenici izrađuju plakate kojima se želi djelovati na svijest vozača po određenoj vrsti prekršaja u prometu, a ovogodišnji plakat koji je postavljen u gradovima karlovačke županije upravo se odnosi na korištenje sigurnosnog pojasa.
 
Podsjećamo vas, prilikom svake vožnje pa i one najkraće - obavezno i bez iznimke koristite sigurnosni pojas! Njegovim korištenjem na samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja. 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila