Danas je Nacionalni dan bez mobitela u prometu

Budite odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje

Foto: PU karlovačka i Srednja škola Duga Resa - smjer grafički dizajn

Danas 21. listopada obilježava se Nacionalni dan bez mobitela u prometu, stoga želimo podsjetiti sve sudionike u prometu da je korištenje mobitela u vožnji, uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ te u prometu predstavlja veliki sigurnosni problem.
 
Naime, poznato je da korištenje mobitela za vrijeme vožnje odvlači pozornost vozača i smanjuje mu koncentraciju na samu vožnju, kao i da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.
 
Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 1000 kuna koja je predviđena za ovaj prekršaj, postoji veliki broj osoba koje i dalje krše ovaj zakonski propis i ne odriču se razgovora, čitanja i pisanja poruka putem mobitela u vožnji te na takav način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Tako su na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci 2019. godine utvrđena 1493 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a u istom periodu 2018. godine 699 prekršaja. 
 
Samo danas policijski službenici su na području grada Karlovca praćenjem prometa na tri lokacije u samo sat vremena neposrednim opažanjem uočili da je 37 vozača tijekom vožnje koristilo mobilne uređaje.  
 
Važno je napomenuti da mnogi ne mogu istovremeno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, odnosno u ovom slučaju na vožnju i korištenje mobitela te pravovremeno reagirati u slučaju potrebe što za posljedicu može imati prometnu nesreću i stradavanje. Iz tih razloga, a kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji mogu uzrokovati teška stradavanja u prometu, vozačima savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje.  

U cilju sprječavanja teških prometnih nesreća s mogućim najtežim posljedicama Policijska uprava karlovačka provodi i dalje će provoditi niz preventivno-edukativnih i represivnih mjera, a sve kako bi se smanjile ove loše navike kod vozača. Jedna od takvih aktivnosti je i suradnja sa Srednjom školom Duga Resa – smjer grafički dizajn, u sklopu koje učenici izrađuju plakate kojima se želi djelovati na svijest vozača po određenoj vrsti prekršaja u prometu. Ovom prilikom u galeriji fotografija objavljujemo dva uratka koji se odnose na ne korištenje mobilnih uređaja tijekom vožnje.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila