Održana konferencija za medije

Na okolnosti događaja od utorka 10. siječnja kada je prilikom postupanja policije u Karlovcu i potjere za vozilom koje se odbijalo zaustaviti i pokušalo s ceste izgurati službeno vozilo, uporabljeno vatreno oružje od strane policijskog službenika, danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana konferencija za medije. Tom prilikom sami tijek događaja prezentirao je voditelj Službe kriminalističke policije Romano Benković.

Voditelj Benković naveo je da su jučer oko 19 sati policijski službenici kriminalističke policije Policijske uprave karlovačke u gradskoj četvrti Zvijezda u Karlovcu uočili vozilo zagrebačkih registarskih oznaka koje se povećanom brzinom kreće tim dijelom grada. Policijski službenici sustigli su vozilo te dali svjetlosni signal da se zaustavi, što je vozač i učinio. Nakon izlaska policijskih službenika iz službenog vozila, vozač zaustavljenog vozila naglo je startao s vozilom i dao se u bijeg. 

Policijski službenici s upaljenim svjetlosnim signalima krenuli su u potjeru za njim, a vozač je odbijao zaustaviti vozilo te nastavio bježati u pravcu gradske četvrti Luščić kojom prilikom se kretao prometnim trakom namijenjenim za vozila iz suprotnog smjera i na taj način ugrožavao druge sudionike u prometu. 

U gradskoj četvrti Rakovac vozač zagrebačkog vozila namjerno je skrenuo ulijevo kako bi s kolnika, prema betonskom stupu, izgurao policijsko vozilo čime je neposredno doveo u opasnost živote policijskih službenika te je zbog odbijanja napada policijski službenik kroz prozor, iz službenog vatrenog oružja, ispalio upozoravajući hitac u zrak. 

Nakon toga, također u gradskoj četvrti Rakovac, vozilo zagrebačkih oznaka nastavlja bijeg te se kreće izravno prema obilježenom službenom vozilo koje mu je dolazilo u susret kojom prilikom su policijski službenici radi izbjegavanja direktnog sudara bili prisiljeni naglo skrenuti u stranu. Nadalje u gradskoj četvrti Novi Centar ponovno je ugrozio policijske službenike i nastavio se kretati nogostupom gdje je izravno životno ugrozio pješake.

Tijekom potjere u gradskoj četvrti Dubovac ponovno je došlo do ugrožavanja života policijskih službenika, ali i ugrožavanja ostalih sudionika u prometu te je policijski službenik iz službenog vatrenog oružja ponovno ispalio upozoravajući hitac u zrak i dva hica u pravcu pneumatika vozila u bijegu, a s ciljem onemogućavanja daljnje vožnje. Nakon toga nad 41-godišnjim vozačem i 48-godišnjim suvozačem uporabljena su sredstva prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje), nakon čega su isti privedeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Prilikom uporabe vatrenog oružja policijski službenici ni u jednom trenutku nisu doveli građane u opasnost, a tijekom policijskog postupanja nije bilo ozlijeđenih osoba.

Što se tiče uporabe sredstava prisile policijski službenici postupili su zakonito i opravdano.

Tijekom bijega vozač osobnog automobila počinio je niz prometnih prekršaja , između ostalog i prolazak kroz crveno svjetlo na ukupno četiri raskrižja, a dosada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je za njim bila raspisana i potraga zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude.

U cilju rasvjetljavanja svih okolnosti ovog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja


Stranica