Nakon edukacije za učenike Osnove škole Grabrik, održana biciklijada

Foto: PU karlovačka

U petak, 18. svibnja, u Karlovcu u Osnovnoj školi Grabrik, u sklopu akcije KA vrtuljak koju je organizirao grad Karlovac u suradnji s društvom Naša djeca, načelnik Postaje prometne policije Karlovac, Davor Boljkovac zajedno s nastavnicima škole, održali su kratku edukaciju učenicima na temu sigurnog sudjelovanja u prometu s biciklima.
Tom prilikom učenicima je promovirano korištenje bicikla kao poželjnog prijevoznog sredstva, a upozoreni su i na pravila i propise koje moraju poštivati za vrijeme sudjelovanja u prometu kako bi se izbjegla moguća stradavanja. Učenicima je pojašnjeno da su dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, ako one postoje, a na dijelu prometnica na kojima ih nema, moraju se kretati što bliže desnom rubu kolnika, te ukoliko se kreću u skupini, moraju se kretati jedan iza drugog. Kako bi izbjegli ozlijede vozači bicikala mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje na glavi moraju nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
Ujedno, skrenuta im je pozornost da od prvog sumraka do svanuća odnosno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti dužni su koristiti reflektirajuće prsluke.
Nakon što su naučili pravila i propise koje moraju poštivati, a i pogledali promotivne video isječke učenici su u pratnji policijskih službenika krenuli na biciklijadu kroz naselje Grabrik, Rakovac, Gazu i Gornje Mekušje te se sigurno i sretno vratili do svoje škole. 



Stranica