Edukacija vozača o pravilnom korištenju autosjedalica

Foto: PU karlovačka

Kroz redovne preventivno-represivne zadaće policijski službenici prometne policije, tijekom ovog tjedna, na području grada Karlovca, provjeravali su postavljene autosjedalice u vozilima te tom prilikom educirali vozače o važnosti korištenja autosjedalica i njihovom pravilnom postavljanju. Ujedno, na tu temu policijski službenici za preventivu i sigurnost cestovnog prometa proveli su edukaciju roditelja i odgajatelja u Dječjem vrtiću Gaza u Karlovcu, a kontinuirano tijekom godine nastavit će se s edukacijom i ostalih vozača na području PU karlovačke.

Uvidom u statističko-analitičke pokazatelje za prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je povećanje za 66,7% stradale djece u prometnim nesrećama.

Auto-sjedalice, kada se pravilno koriste, umanjuju rizik smrti i ozljede djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do više od 90%, no, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice prilikom prijevoza djece, izlažući ih na taj način velikoj opasnosti.
Korištenje autosjedalica, pomoćnih postolja i sigurnosnih pojaseva u prijevozu djece obavezno je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama od prvog dana djetetova života. U vozilima opremljenim pojasevima, djeca do 150 cm visine moraju biti vezana u autosjedalici ili pomoćnom postolju na način koji to propisuje proizvođač auto sjedalice, odnosno postolja. Iznimno, dijete visine 135 cm ili više koje se može ispravno vezati sigurnosnim pojasom ne mora koristiti pomoćno postolje ako je vezano na stražnjem sjedalu. Zabranjeno je na sjedalu s prednjim zračnim jastukom, koji nije isključen, korištenje autosjedalice koja se postavlja suprotno smjeru vožnje. Djeca do tri godine starosti ne smiju se prevoziti u vozilima bez ugrađenih pojaseva, a u takvim se vozilima starija djeca smiju voziti samo na stražnjem sjedalu.

Važno je znati da pojas kod starije djece ne smije prelaziti preko trbuha, kliziti preko ramena, stavljati se ispod pazuha, prelaziti preko vrata ili lica, uvrtati se ili presavijati. Ako pojas ne priliježe ispravno, potrebno je nabaviti pomoćno postolje koje odgovara djetetu i vozilu.
Nikad ne dopustite vožnju izvan autosjedalice, bez obzira na to koliko vam teško bilo. S vremenom će se vaše dijete naučiti da nema izbora i počet će gledati na svoju autosjedalicu kao na mjesto u autu koje je njegovo i samo njegovo, a time i posebno.

Budite primjer – vežite se pojasom svaki put, bez iznimke. Djeca će lakše prihvatiti pravilo ako znaju da se to pravilo odnosi na sve te se pridržavajte „10 zlatnih pravila“:

1. Koristite autosjedalicu uvijek i bez iznimke.
2. Koristite autosjedalicu primjerenu djetetovom fizičkom razvoju.
3. Uvijek pratite upute proizvođača.
4. Pri svakoj vožnji vežite dijete u autosjedalicu.
5. Pri svakoj vožnji pričvrstite autosjedalicu za vozilo, bez obzira na to je li dijete u njoj ili ne.
6. Ne vežite dijete u autosjedalicu u jakni ili drugim debelim komadima odjeće.
7. Ne koristite autosjedalicu koja je bila u sudaru.
8. Ne koristite autosjedalicu čiju povijest ne poznajete.
9. Ne koristite autosjedalicu koja ne odgovara vašem vozilu.
10. Djeca trebaju svoju mamu i svojeg tatu – vežite sebe uvijek i bez iznimke.

Apeliramo na roditelje, ali i na sve ostale vozače koji prevoze djecu da od prvih dana djetetova života na pravilan način koriste autosjedalice i time spriječe stradavanja najmlađih putnika. Vozači, svojim primjerom pokažite i ostalim putnicima važnost korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje te na taj način smanjite rizik od mogućih teških stradavanja.
 



Stranica