U Dugoj Resi provedena preventivna aktivnost „Program prometne kulture za najmlađe“

Foto: PU karlovačka

Jučer su u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Dugoj Resi policijski službenici Policijske uprave karlovačke i Policijske postaje Duga Resa u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska proveli preventivnu aktivnost Program prometne kulture za najmlađe. Ovoj aktivnosti priključili su se volonteri Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa, Dobrovoljno vatrogasno društvo Duga Resa i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje. 
Program prometne kulture za najmlađe edukacijski je program za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta o sigurnosti u cestovnom prometu, s ciljem razvijanja svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa. Projekt je sufinanciran kroz Nacionalni program za sigurnost cestovnog prometa Republike Hrvatske. 

U provedbi aktivnosti sudjelovali su učenici drugih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Duga Resa i Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Duga Resa koji su kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašati u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Nakon teorijskog dijela edukacije uslijedio je praktični dio obuke na postavljenom poligonu gdje je naučeno trebalo primijeniti u praksi. Tako su djeca u malim automobilima Jumicara pokazali sva svoja znanja, spretnosti i nespretnosti. Na taj način dobili su mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, što znači zaustaviti i pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija te vidjeti kojim motoričkim sposobnostima raspolažu.

Ujedno, svi učenici su prošli obuku prve pomoći koju su im prezentirali predstavnici Crvenog križa, dok su ih predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje upoznali s oznakama kojima se obilježavaju minsko sumnjiva područja, te im ukazali na opasnosti koje im prijete ukoliko se približavaju mjestima koja su tako označena. Nadalje, svi učenici upoznati su s opremom prometne policije, te s opremom i teretnim vozilom koje koriste vatrogasci. 
Vjerujemo da se provedbom prometnog programa koji je prilagođen dobi učenika može podići razina prometne kulture, kao i stupanj znanja i vještina koje su potrebne za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. 
 



Stranica