Za edukaciju djece o sigurnom sudjelovanju u prometu podijeljeni bicikli i kacige

Foto: PU karlovačka

Danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana konferencija za medije na kojoj je prezentirana dodjela bicikala i kaciga osnovnim školama Netretić, Rečica, Draganić, Plaški i „Dragojle Jarnević“ iz Karlovca.

U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, projekta Prometna preventiva u osnovnoj školi te aktivnog sudjelovanja osnovnih škola karlovačke županije na tradicionalnom natjecanju u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom Sigurno u prometu, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, Policijska uprava karlovačka iz dobivenih financijskih sredstava dio je namijenila za kupnju bicikala i zaštitnih kaciga. 

S ovim vidom projekta Policijska uprava karlovačka prvi puta je krenula 2016. godine, a obzirom da je isti polučio pozitivne rezultate s navedenim projektom nastavilo se i ove godine. Naime, učenici Osnovne škole Cetingrad kojima je prošle godine doniran isti bicikl, ove godine na natjecanju Sigurno u prometu izborili su prvo mjesto. 

Ove godine Policijska uprava karlovačka osigurala je pet bicikala i po dvije kacige za pet škola koji su danas uručeni ravnateljima škola.

Na konferenciji za medije prisustvovali su voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić, ravnatelj OŠ Netretić Miodrag Popović, ravnateljica OŠ Rečica Đurđa Rukavina, ravnateljica OŠ Draganić Marica Jurčić, ravnatelj OŠ Plaški Vlatko Kulić, ravnateljica OŠ „Dragojle Jarnević“ Marijana Pavičić i pedagoginja Branka Bijelić

Prilikom svog izlaganja voditelj Živčić istaknuo je da je namjera policije da djeca u cilju sigurnosti kroz edukacije putem tehničkog odgoja u školama budu što kvalitetnije obučena za upravljanje biciklima u prometu, ali i da se što bolje pripreme za natjecanja koja se provode u sklopu akcije Sigurno u prometu. HAK je za pojedine škole osigurao poligone, a policija će nastojati opremiti sve škole ovakvim biciklima kako bi se o sigurnom upravljanju biciklom obučio što veći broj djece u našoj županiji. Potrebno je da škole utječu na što više djece da se opredijele i prođu ovu obuku te da budu sigurni za upravljanje biciklima – zamolio je voditelj Živčić prisutne ravnatelje. Kroz ovakav oblik suradnje policije i odgojno obrazovnih ustanova nastoji se podići razina sigurnosti sigurnog sudjelovanja djece u prometu i smanjiti njihova stradavanja jer su oni jedna od najosjetljivijih skupina sudionika u prometu.

Ravnatelji škola zahvalili su na darovanim biciklima i kacigama te su se svi zajedno složili da će bicikli biti sigurno dobro iskorišteni za obuku djece, a nadaju se i da će obuka na novim biciklima doprinijeti još boljim rezultatima učenika prilikom sudjelovanja na daljnjim natjecanjima. 

Ujedno, ravnatelji su istaknuli i da veliki broj djece u školu dolazi biciklima, a na taj način su izloženi negativnim rizicima u prometu te je edukacija po pitanju sigurnog prometovanja biciklom, bez obzira što su je i do sada provodili, neophodna, a ova donacija je vjetar u leđa školama u daljnjem unapređenju i provođenju edukacije. 
 



Stranica