Provedena preventivna akcija „Program prometne kulture za najmlađe“

Foto: PU karlovačka

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke i Policijske postaje Duga Resa u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi proveli su jučer 8. ožujka preventivnu akciju Program prometne kulture za najmlađe. Partneri u ovoj aktivnosti još su i Grad Duga Resa, Crveni križ Duga Resa, Vatrogasna zajednica Grada Duga Rese i Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Duga Resa.

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja pa i u Hrvatskoj, a ove školske godine se prvi puta provodi u karlovačkoj županiji kao pilot projekt u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Duga Resa.

U provedbi aktivnosti sudjelovali su učenici 2. i 3. razreda osnovne škole koji su kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašati u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Nakon teorijskog dijela edukacije uslijedio je praktični dio obuke na postavljenom poligonu gdje je naučeno trebalo primijeniti u praksi. Tako su djeca u malim automobilima Jumicara pokazali sva svoja znanja, spretnosti i nespretnosti. Na taj način dobili su mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, što znači zaustaviti i pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija, vidjeti kojim motoričkim sposobnostima raspolažu.

Nakon provedene obuke djeci koja su prošla edukacijski program simbolično su podijeljene Jumicar vozačke dozvole. Provođenju aktivnosti uz predstavnike policije nazočili su mnogi uzvanici te predstavnici Karlovačke županije i Grada Duga Resa.

Realizacijom ovog projekta koji je prilagođen dobi učenika nastoji se podignuti razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.
 



Stranica