Konferencija za medije na temu provedene akcije „Dan ljubaznosti u prometu“

Foto: PU karlovačka, Radio Mrežnica

Danas je u prostorijama Policijske uprave karlovačke održana konferencija za medije vezano za provedenu akciju Dan ljubaznosti u prometu koja je održana 6. srpnja i na kojoj su prezentirani rezultati i dodijeljena priznanja i prigodne nagrade za 10 vozača. Ova akcija održana je s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Aktivnost je provedena u suradnji s Gradom Karlovcem i to na način da su pripadnici prometne jedinice mladeži na četiri frekventna pješačka prijelaza u Karlovcu bilježili vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji to ne poštuju te je metodom slučajnog izbora određeno 10 vozača.

Rezultate akcije na današnjoj konferenciji prezentirao je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Saša Lenard koji je rekao da bi usmjeren pogled pješaka prema vozačima koji nailaze na pješački prijelaz, a potom reakcija vozača koji uz osmjeh rukom daje znak pješaku da ga je uočio i da ga propušta, trebao biti standard prometne kulture kojem treba težiti i koji bi trebao postati naša svakodnevica. Time bi ujedno dodatno pojačali i osjećaj osobne sigurnosti u gradu u kojem živimo i kojeg volimo i želimo nazivati gradom ugodnog življenja.

Akcija je provedena na četiri lokacije, odnosno na pješačkim prijelazima u ulicama Banija, Vladka Mačeka, Trg Petra Zrinskog i Trg Josipa Broza u Karlovcu gdje smo evidentirali ukupno 1031 vozača motornih vozila od kojih je njih 675 ili 65,5% propustilo pješake na pješačkom prijelazu, a njih 356 ili 34,5% to nije učinilo. Može se reći da podaci i nisu toliko loši, ali imajući u vidu sve naprijed navedeno, želja nam je da se broj onih koji poštuju prednost pješaka ipak znatno poveća, u svom izlaganju naglasio je načelnik Lenard.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić u svom obraćanju istaknuo je da građani u našem gradu imaju izraženu svijest i osjećaj odgovornosti u prometu koja se provedbom ovakvih akcija dodatno povećava te je ujedno podržao provođenje ovakvih i sličnih aktivnosti i naravno nastavak dobre suradnje između Grada Karlovca i Policijske uprave karlovačke.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić zadovoljan je što se među nagrađenim vozačima nalaze vozači različitih dobnih skupina od mladih do onih starijih s više godina vozačkog iskustva i što svi jednako poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinose povoljnom stanju sigurnosti u prometu. Ova akcija provedena je po prvi puta i to u sklopu obilježavanja 437. rođendana grada Karlovca, a time je policija dala svoj mali doprinos toj velikoj obljetnici.



Stranica