Održana stručna radionica – „Podrška i zaštita žrtava kaznenih djela“

Foto: PU karlovačka

Sukladno Direktivi 2012/29/EU od 25. listopada 2012. godine, o uspostavi minimalnih standarda, prava, podrške i zaštite žrtava zločina, nadležna tijela država članica Europske unije imaju obvezu poduzimati preventivne i edukativne mjere s ciljem poduzimanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive.

Shodno tome, jučer je u prostorijama Policijske uprave karlovačke za policijske službenike održana druga stručna radionica na temu Podrška i zaštita žrtava kaznenih djela. Ovo je još jedan vid dobre suradnje Policijske uprave karlovačke, Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u Sisku te Samostalnog sektora za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa.

Stručnu radionicu otvorio je zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Ivica Porubić koji je uz predstavljanje sudionika kao i ciljeva radionice istaknuo dobru suradnju s drugim državnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva.

Predavanja na temu podrška žrtvama kaznenih djela održala je voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Sisku, Emina Hrvatin, a iz Općinskog državnog odvjetništva Karlovac, na temu Pristup djeci žrtvama i svjedocima tijekom kaznenog postupka održala je viša stručna savjetnica Neji Belavić. Ujedno, djelatnici Ministarstva pravosuđa, iz Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima, Nebojša Kovačević govorio je o novčanim naknadama žrtvama, a Maida Pamuković govorila je o temi obavještavanje žrtava o otpustu zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora. Ujedno, predavanje na ovu temu održala je i policijska službenica za prevenciju Anita Gračan. 

Cilj ove radionice bila je edukacija policijskih službenika u postupanju prema žrtvama kaznenih djela te iniciranje pomoći i podrške žrtvama. Ovakvim edukacijama policijskih službenika nastoji se povećati njihova svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način. Važno je poboljšati položaj žrtve i svjedoka od počinjenja djela tijekom cijelog kaznenog odnosno prekršajnog postupka i nakon postupka, utjecati na poboljšanje statusa žrtve u društvu te osigurati lakšu rehabilitaciju žrtve u smislu vraćanja u zajednicu bez dodatnih trauma i osjećaja prepuštenosti samoj sebi.
 



Stranica