Policijski službenik PU karlovačke darovao matične stanice

Foto: PU karlovačka

U suradnji MUP-a i Zaklade "Ana Rukavina" 10. listopada 2007. godine, u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi za HLA tipizaciju kako bi se proširio Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i na taj način pomoglo oboljelima od leukemije i limfona. Tog dana, među brojnim djelatnicima Policijske uprave karlovačke, pripadnicima Udruge specijalne jedinice policije „Grom“, Udruge Aktiv i Udruge umirovljenika PU karlovačke, našao se i naš nesebični i nenametljivi policijski službenik Dražen Živčić.

Ovaj hrabri muškarac, danas je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU karlovačkoj, a njegova priča malo kog može ostaviti ravnodušnim. Naime, svjestan da uključivanjem u ovu humanitarnu akciju postaje potencijalni donator, tada zaista nije ni slutio da će jednog dana upravo on zaprimiti poziv da spasi nečiji život.

U svibnju ove godine, Dražen je primio poziv iz Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži u kojem su ga obavijestili da je podudarni nesrodni darivatelj matičnih stanica koje su prijeko potrebne 62-godišnjem pacijentu iz Italije. Nije tu postojala nikakva dvojba za našeg Dražena, naime on je odluku donio u trenutku dok je čitao poziv. Iako tada nije bio savršenog zdravstvenog stanja, što je potrebno za izdvajanje matičnih stanica, Dražen nije odustajao. Nakon dodatnih pretraga, utvrđeno je da je potpuno zdrav i spreman za darivanje. Uz veliku potporu svoje obitelji i razumijevanje rukovoditelja i svojih radnih kolega, uputio se u Klinički bolnički centar Rebro u Zagrebu, gdje je proveo tri dana radi potrebnih priprema i postupka leukafereze – odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije darivatelja. Nakon višesatnog neugodnog postupka matične stanice su izdvojene i upućene DHL-om u Italiju kako bi spasile život nepoznatom čovjeku.

Osjećaj koji je obuzeo Dražena bio je neprocjenjiv, neusporediv s bilo čime, osjećaj koji u trenutku briše svaku neugodnost i bol. Ukoliko transplantacija uspije, nakon proteka dvije godine, primatelj matičnih stanica moći će dobiti podatke darivatelja i kontaktirati ga ukoliko želi. Draženova najveća želja je da transplantacija uspije i da nepoznati čovjek ozdravi i na taj način dobiti novu šansu za život. Ističe da ne smijemo zaboraviti da se svatko od nas može naći u takvoj situaciji, a kako bi se što većem broju oboljelih moglo pomoći, potrebno je uključiti što veći broj ljudi u Registar darivatelja. Ne postoje riječi kojima se može opisati ova gesta našeg policijskog službenika, jedino što možemo reći je da smo neizmjerno ponosni što u našoj policijskoj upravi postoji čovjek koji je spasio nečiji život na ovakav način i vjerovati da će njegova plemenitost poslužiti kao primjer drugima. 
 



Stranica