Provedene aktivnosti u sklopu akcije „Zajedno“

Foto: PU karlovačka

U sklopu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, a koji se u Europskoj uniji obilježava 18. listopada, Ministarstvo unutarnjih poslova na nacionalnoj razini, u suradnji s nadležnim tijelima, institucijama i organizacijama provodi preventivnu akciju Zajedno. Cilj ove akcije je podignuti svijest o prevenciji trgovanja ljudima, kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te na taj način spriječiti ovu vrstu organiziranog kriminaliteta. Educiranjem i informiranjem ugroženih skupina želi se smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama trgovanja ljudima, upoznati ih s fazama trgovanja (vrbovanje, transport, eksploatacija) kao i sa svim modalitetima eksploatacije. 
Policijska uprava karlovačka, u suradnji sa Crvenim križem Duga Resa, u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa, 12. studenoga provela je edukaciju učenika Srednje škole Duga Resa. Učenicima Srednje škole uz prezentaciju i film Dvije djevojčice prikazane su moguće zamke trgovanja ljudima u koje može svatko upasti, a ujedno dani su im i savjeti kako se zaštiti te na koji način spriječiti da postanu žrtve trgovanja ljudima. 
Nakon predavanja učenici su imali priliku pogledati izložbu Hrvatskog Crvenog križa Red Bell-Crveno zvono koja je postavljena na temu prevencije trgovanja ljudima. 
U sklopu preventivne akcije Zajedno policijski službenici za prevenciju PU karlovačke, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Karlovac, održali su predavanja za učenike Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu, učenike Trgovačko-ugostiteljske škole i za učenike Gimnazije Ogulin, s ciljem informiranja, odnosno prepoznavanja i otklanjanja opasnih situacija kao i detektiranja potencijalnih prijetnji povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. 
 



Stranica