U OŠ Grabrik provedena kampanja "Živim život bez nasilja"

Foto: PU karlovačka

Poznato je da Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva provodi preventivni projekt pod nazivom Živim život bez nasilja koji je usmjeren na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i među mladima, te izgradnju kulture nenasilja i tolerancije, a sve to prezentira se mladima kroz interaktivne radionice i umjetničko-edukativni program.
Slijedom toga jučer, 20. ožujka je za učenike sedmih razreda osnovnih škola Grabrik i Dubovac, u Osnovnoj školi Grabrik u Karlovcu provedena kampanja Živim život bez nasilja u sklopu koje je za učenike održana interaktivna radionica, te izvedena prigodna predstava.
U sklopu interaktivne radionice učenike se na prilagođeni način upoznalo sa problemom nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprečavanja i prijavljivanja, ali ih se educiralo i po pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Kako prepoznati nasilje, što je uopće nasilje i na koji način se zaštititi bile su glavne teme ove edukacije. Ovaj dio interaktivne radionice provela je policijska službenica za prevenciju Policijske uprave karlovačke Anita Gračan i Mislav Mihael Mandir predstavnik nevladine organizacije Status M, a sve u cilju podizanja svijesti o problemu nasilja i poticanja mladih da se ponašaju nenasilno. Tom prilikom učenicima je kroz edukativni film Zvonkov kviz – kampanja Budi muško, mijenjaj pravila na raznim primjerima prikazano što je to nasilje i kako se ponašati u situacijama suočavanja s nasiljem.
Nakon interaktivne radionice učenicima je u sklopu umjetničko-edukativnog programa koji je usmjeren na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, izvedena i prigodna The/Arto predstava pod nazivom Nasilje, za nasilje nema opravdanja u režiji glumca Zijaha Sokolovića. Kroz izvedbu ove predstave učenike se uči misliti na novi način, te su kroz igru glumaca i neposrednu komunikaciju sa glumcima bili u prilici informirati se o različitim temama iz života na temu nasilja. Ujedno, glumci su kroz umjetnost mladima prenijeli znanja o svim oblicima nasilja u smislu njihova prepoznavanja, potrebe prijavljivanja ali i mogućnostima nenasilnog rješavanja sukoba.

Uz koordinatoricu cjelokupne manifestacije voditeljicu županijskog stručnog vijeća školskog preventivnog programa u osnovnim školama Željku Jančić, podršku akciji su dali i zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Ivica Porubić, policijski službenici Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Marija Goatti Matijević Tomislav Ferić, te pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Karlovca Andreja Navijalić, kao i predstavnici osnovnih škola.



Stranica