U Slunju održana kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

Foto: PU karlovačka

Prezentacija preventivne kampanje Manje oružja, manje tragedija za djecu iz osnovne škole i dječjeg vrtića u Slunju, u organizaciji Policijske uprave karlovačke, Službe prevencije MUP-a i UNDP-a, održana je u utorak, 17. prosinca, u sportskoj dvorani u Slunju. Ova aktivnost, kojom se nastavlja nacionalna kampanja Manje oružja, manje tragedija i kojom se građane poziva na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg nedozvoljeno posjeduju, održana je ujedno u cilju promoviranja samih ciljeva akcije i novog vizualnog identiteta kampanje. 
Podsjetimo, glavni ciljevi kampanje su: senzibiliziranje javnosti i poticanje na dobrovoljnu predaju oružja, te utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. 
U sklopu ove preventivne aktivnosti, ujedno je predstavljen i novi vizualni identitet kampanje čiji slogan glasi Izbacite uljeza, dok su plakati, letci i drugi promidžbeni materijali dizajnirani u formi stripa. 
Na početku programa djeci i svim prisutnima obratio se načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić i gradonačelnik Grada Slunja Željko Rendulić. Načelnik Kotić naglasio je da je dobro da je ova preventivna aktivnost održana u Slunju, koji je bio zahvaćen ratnim zbivanjima i gdje postoji mogućnost zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, da se upravo na tom području educira djecu o opasnostima koje vrebaju od oružja i takovih sredstava. Ujedno pozvao je i građane grada Slunja i okolice da ukoliko još negdje u svojim domovima čuvaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva to predaju policiji u sklopu ove akcije kako bi se izbjegle moguće posljedice uslijed rukovanja takovim sredstvima. 
Kroz kreativne radionice pod vodstvom Sandre Veber, voditeljice Službe prevencije MUP-a RH i Krunoslava Katića iz UNDP-a, djeci iz Dječjeg vrtića Slunj i Osnovne škole Slunj objašnjena je važnost ove kampanje kroz igru i crtanje, te im je ukazano na opasnosti koje mogu proizići iz nestručnog rukovanja raznim minsko-eksplozivnim sredstvima. Na taj način djecu se senzibiliziralo o opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a što je jedan od glavnih ciljeva ove kampanje.
U sklopu prezentacije izložena je i policijska oprema, plakati i promidžbeni materijali Crvenog križa, oprema DVD-a Slunj, a najveće zanimanje i posebnu pažnju djece izazvao je protueksplozijski robot Teodor, koji im je podijelio slatkiše. 

Ponovno pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.



Stranica