"Zdrav za pet" – rezultati istraživanja

Foto: MUP i PU karlovačka

U Policijskoj upravi karlovačkoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja i planirane aktivnosti u sklopu provođenja preventivnog projekta Zdrav za pet. Policijska uprava karlovačka od početka prošle školske godine (2012./2013.) započela je s provođenjem preventivnog projekta pod nazivom Zdrav za pet. Projekt zajednički provode Ministarstvo zdravlja (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), MUP i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
U sklopu ovog preventivnog projekta provedena su određena istraživanja čije su rezultate, ali i planirane aktivnosti za naredno razdoblje, prezentirali policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU karlovačke Anita Gračan i Ivan Sušanj iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, a koji su zajednički angažirani i uključeni u provođenje samog projekta na nivou policijske uprave.

U svom izlaganju policijska službenica Anita Gračan podsjetila je da se projekt sastoji od dvije komponente:

  • I. komponenta: prevencija ovisnosti – koja se sastoji od tri podkomponente:
    • ovisnost i zlouporaba alkohola (namijenjeno učenicima osmih razreda),
    • ovisnost i zlouporaba droga (namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola) i
    • ovisnost o igrama na sreću (namijenjeno učenicima drugih razreda srednjih škola);

 

  • II. komponenta: zaštita i uređenje okoliša – koja obuhvaća eko radionice na otvorenom.


Ovim projektom i provedenim predavanjima do sada je obuhvaćen 1 061 učenik u šest osnovnih i dvije srednje škole na području Karlovačke županije, a u ovoj školskoj godini obuhvaćene će biti sve škole u Karlovačkoj županiji. Većinu aktivnosti u ovom projektu čine edukativna predavanje te interaktivne i eko radionice.

Ivan Sušanj iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije iznio je rezultate anketa, odnosno istraživanja koja su među učenicima osmih razreda provedena na temu njihovih navika i stavova u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, a prvih i drugih razreda srednjih škola na temu droge i igara na sreću. 
Analizom rezultata uočeno je da je u Karlovačkoj županiji gotovo 80% učenika osmih razreda jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a njih čak 43% u posljednjih mjesec dana (u odnosu na vrijeme provođenja ankete). Najkonzumiranije alkoholno piće kod dječaka i kod djevojčica je pivo, a u posljednjih mjesec dana (u odnosu na vrijeme provođenja ankete) ekscesivno se opijalo više od 40% ispitanih učenika (i to pet ili više pića u jednoj prigodi). U stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo u posljednjih godinu dana, našlo se gotovo 20% ispitanih učenika osmih razreda. 
Marihuanu je barem jednom u životu uzelo 16% ispitanika, a s ecstasyem je eksperimentiralo njih 2%. Nadalje, 38% ispitanih učenika jednom je ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala, a više od 24% učenika poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga. 
Kad je u pitanju klađenje i kockanje, bez značajnih razlika između dječaka i djevojčica njih 25% u posljednjih mjesec dana (u odnosu na vrijeme provođenja ankete) sudjelovalo je u nekom od oblika klađenja ili kockanja. 
Također, Ivan Sušanj naglasio je da će kod učenika naše županije osim aktivnog podizanja razine informiranosti i znanja o štetnosti ili posljedicama po zdravlje ovakvih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja, biti potrebno raditi i na jačanju i usvajanju zdravih stilova živote te podizanju razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog zdravlja.

S aspekta sigurnosti, edukativnim predavanjima policija će učenike upoznavati o kazneno-pravnim odredbama, odgovornošću i specifičnostima vezanim uz adolescentsku dob i odrastanje te problematiku ovisnosti.



Stranica