Održana konferencija za medije na temu provođenja preventivnog programa "Zlatna jesen"

Foto: PU karlovačka

Danas je u PU karlovačkoj održana tematska konferencija za medije na kojoj je najavljeno provođenje preventivnog programa pod nazivom Zlatna jesen, koji je namijenjen osobama starije životne dobi. Ovaj preventivni program, koji je još jedan u nizu preventivnih programa koje provodi PU karlovačka, provodi se u suradnji s Maticom umirovljenika Karlovačke županije. Program su na današnjoj konferenciji prezentirali policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU karlovačke Anita Gračan i dopredsjednik Matice umirovljenika Karlovačke županije i ujedno predsjednik Matice umirovljenika Karlovac Nikola Marijanić.


Ciljevi preventivnog programa Zlatna jesen su:

  • ukazivanje na pojavnost kaznenih djela u kojima su osobe treće životne dobi ugrožena skupina,
  • edukacija osoba treće životne dobi o samozaštitnom ponašanju, te poduzimanju određenih mjera samozaštite kod kaznenih djela krađe,
  • upoznavanje s vrstama preventivnih mjera kod provalnih krađa, s posebnim osvrtom na provale u stanove i kuće,
  • upoznavanje s načinima samozaštite kod posebnih oblika krađa, odnosno drske krađe s primjerima iz prakse (npr. otimanje torbica s ramena ili lančića s vrata), te preventivne mjere samozaštite kod kaznenih djela prijevare, s naglaskom prepoznavanja potencijalnih prevaranata i postupak nakon saznanja o izvršenom kaznenom djelu.
     


Program se sastoji od dvije komponente i to:

  • informiranje putem letaka i
  • edukacija ciljane skupine.


U tu svrhu u suradnji s Maticom umirovljenika izrađen je letak sa savjetima o samozaštitnom ponašanju, koji je namijenjen upravo osobama treće životne dobi i koji će biti distribuiran navedenoj populaciji putem Udruga umirovljenika te preko policijskih službenika. Edukaciju će provoditi policijski službenici za prevenciju iz Ureda načelnika PU karlovačke i to za članove Matice umirovljenika Karlovačke županije (Karlovac, Ozalj, Duga Resa, Ogulin, Slunj, Kamanje i Željezničar Ogulin), za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Sveti Antun, te za korisnike dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa u Karlovcu.

Prva edukacija najavljena je za ponedjeljak, 23. rujna u 18 sati u prostorijama Matice umirovljenika Karlovačke županije (Mažuranićeva obala 6, Karlovac), a druga za petak, 27. rujna u 18 sati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi (Trg sv. Jurja 3, Duga Resa).



Stranica