Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Sutra s 9. srpnjom počinje se primjenjivati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 74/11). Naime, navedenim izmjenama Zakona došlo je do niza promjena ili nadopuna postojećih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a ovim putem skrećemo pažnju na one najvažnije izmjene i dopune, kako bi vozače na vrijeme upozorili na te promjene, s namjerom da se sukladno tome prilagode u svakodnevnoj vožnji.
 

Foto: ilustracija

Sutra s 9. srpnjom počinje se primjenjivati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 74/11). Naime, navedenim izmjenama Zakona došlo je do niza promjena ili nadopuna postojećih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a ovim putem skrećemo pažnju na one najvažnije izmjene i dopune, kako bi vozače na vrijeme upozorili na te promjene, s namjerom da se sukladno tome prilagode u svakodnevnoj vožnji.

U tom smislu napominjemo da je za vožnju kolničkom trakom namijenjenom za promet iz suprotnog smjera, ako se radi o autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila novčana kazna povećana, tako da je ona sada u rasponu od pet tisuća do 15 tisuća kuna, s time da se može izreći i kazna zatvora u trajanju do 60 dana, te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Novčana kazna za nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje povećana je i sada iznosi tri tisuće kuna, te se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i određuju negativni bodovi po pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Vozači motocikla, mopeda, lakog četverocikla bez zaštitne kabine i četverocikla bez zaštitne kabine, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju kao i do sada za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi zaštitnu kacigu, ali od sada će se novčanom kaznom od tisuću kuna kažnjavati vozači koji koriste zaštitnu kacigu koja ne odgovara standardima homologacije, te ako nije propisano i uredno pričvršćena za vrijeme vožnje.

Pješaci koji se kreću kolnikom dužni su noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a novčana kazna za nepoštivanje ove odredbe iznosi 300 kuna.

Jedna od vrlo bitnih promjena je i odredba da su vozači motornog vozila dužni prije uključivanja u promet za vrijeme zimskih uvjeta očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, a za nepridržavanje ove odredbe kazna je 700 kuna.

Na kraju posebno upozorenje vozačima da su novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola za razinu koncentracije od 0,50 do 1,00 g/kg alkohola u krvi povećane, tako da se za taj prekršaj sada može izreći kazna od tisuću do tri tisuće kuna, kao i u slučaju ako je koncentracija alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg u kom slučaju je donji minimum novčane kazne povećan, tako da sada novčana kazna za taj prekršaj iznosi od tri tisuće do pet tisuća kuna uz mogućnost izricanja u oba slučaja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.



Stranica